24.04.2012 г.

„Къща на джамията” е книга за мирния ислям


Кадер Абдула представя романа си в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас

Холандският писател Кадер Абдула ще гостува в България от 23 до 27 април за да представи романа си "Къщата на джамията".
В София премиерата на книгата му е в Галерия "Академия" на Националната художествена академия от 19.00 часа.
Предстои и представяне на "Къщата на джамията" в Пловдив на 25 април от 18.30 ч. в театър "Хенд", в Бургас на 26 април от 18.30 ч. в Културен център "Морско казино", и в Стара Загора на 27 април от 18.30 ч. в библиотека "Захарий Княжески".
Кадер Абдула е явление в съвременната холандска литература. Той разказва съвременната история на Иран по необикновен начин, чрез съдбата на едно влиятелно семейство, обитаващо разкошна къща, което управлява градската джамия в Сенеджан от осем столетия. "Къщата на джамията" е многопластов разказ за богатството на иранската култура, сърцето на исляма и границитена човешката издръжливост.
Романът е бил номиниран в класацията "Любима холандска книга на всички времена" и заема второ място. Продадени са повече от 300 хиляди екземпляра в Холандия. Творбата е преведена на 25 езика.
"Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство,за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот.  Видяното ще ви просветли. В "Къщата на джамията" съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга - не като религиозно указание - е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям", посочва Кадер Абдула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар