12.04.2012 г.

„Реката на смъртта” е книга за времето, когато емиграцията носеше смъртна опасност


Писателят Димо Райков, който от няколко години живее постоянно в Париж, пристига в България за премиерата на новата си книга – „Реката на смъртта или разказ за генезиса на една омраза“. Романът разкрива механизма на един особен вид престъпление на комунизма, който досега никой и никъде не е показвал.
По време на престоя си в България Димо Райков ще представи романа си в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас.
"Книгата разкрива потресаваща истина, която и днес старателно се прикрива. А фактите, макар и непълни, са ужасяващи: стотици обикновени хора от бившия Източен блок, дръзнали да бягат на Запад и избрали да пресекат границата тук, вместо търсената свобода, са намерили смъртта си на граничната бразда. Заклеймени по тогавашните закони на соцсистемата като „врагове” и „престъпници”…" - отбелязват издателите.
Това е роман - вик срещу пречупването, срещу посегателството спрямо личния свят на човека, роман - разобличение на пагубните методи на едно общество, присвоило си в определен момент от историята правото да бъде съдник на човека, да го превръща в послушно винтче и да прекършва неговия изконен стремеж за полет към… Свободата!
„Реката на смъртта” провокира усещането ни за памет – нещо, което толкова ни е нужно днес. И което всъщност все още ни поддържа човеци…
Книгата може да се намери у нас от 17 април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар