24.04.2012 г.

Вместо УПК-а, кариерни центрове ще ориентират за професионална кариера


Вместо да се реформират училищата и да създават реални кадри за нуждите на икономиката (например децата да вземат шофьорски книжки и да имат прилично ниво на владеене на чужд език и в информационните технологии), в областите ще изграждат центрове за кариерно консултиране. Парите ги дава ЕС. Така УПК-то (училищно-производствена практика) се заменя с консултации, които ще дават информация какви професии се търсят в региона, като че ли при днешната глобализация има някакво значение къде си роден, и това е свързано с бъдещата ти работа…
Кариерното консултиране на учениците ще започва от I клас и ще продължава до края на гимназията. В началното училище децата ще се запознават с професиите на хората в съответното населено място и какви умения са необходими, за да се упражняват те. Учениците от V до VII клас ще се учат как да организират личното и учебното време, както и какви са вариантите им за обучение. Гимназистите ще получават консултации за бъдещата си професионална реализация, съобразена с пазара на труда. Дейностите по ориентиране на учениците ще се финансират по проект, който се финансира по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Бюджетът на двугодишния проект е 10 млн. лв. Очаква се в рамките на проекта да бъдат обхванати около 466 000 ученици.
Просветното министерство ще създаде 28 центъра, в които специалисти ще помагат на учениците да се ориентират какви са възможностите им за обучение по различни професии и кои училища ги предлагат. Със средства по проекта ще бъде създаден и интернет портал за кариерно консултиране, в който учениците сами ще могат да намират тестове за самодиагностика на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и професия. Порталът ще предоставя информация за съществуващите 205 професии и близо 480 специалности. За всяка професия ще бъде разработена характеристика, която ще дава информация на учениците какво представлява и какви са изискванията за усвояването й. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар