17.04.2012 г.

В Яворово ще има референдум за отцепване от Чирпан


 На 13 май ще се проведе местен референдум за жителите на с. Яворово, които ще отговорят на въпроса: „Съгласни ли сте с. Яворово да се отдели от Община Чирпан и да се присъедини към Община Стара Загора?”. Референдумът е насрочен със заповед на областния управител от 14 март.
Преди повече от година и половина инициативен комитет от жители на с. Яворово, Община Чирпан, заявяват желание за провеждане на референдум.
Областният управител насрочва такъв за 23 октомври 2010 г. Следва съдебен процес по оспорване на заповедта на областния управител от кмета на община Чирпан. Решение на ВАС постановява, че заповедта за насрочване на референдум е законосъобразна.
Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление информационната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него. Кметът организира отпечатването на информационен лист, който съдържа: формулировката на въпроса,
кратка информация за мотивите на референдума въз основа на предложението на инициативния комитет и информация за времето, мястото и реда за произвеждане на референдума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар