10.04.2012 г.

„Имало едно време една жена” взе наградата „Ника”


Руската академия за филмово изкуство "Ника" отличи като най-добър игрален филм за 2011 г. "Жила-была одна баба" ("Имало едно време eдна жена") на реж. Андрей Смирнов. Филмът разказва за живота в руското село през 1909-1921 г., проследявайки съдбата на тамбовската селянка Варвара. Тя се омъжва, овдовява, опитва се да устрои живота си. По това време се случват Първата световна война, Октомврийската революция, Гражданската война, Тамбовското въстание.
Номинирани бяха още "Елена" на Андрей Звягинцев, "Шапито-шоу" на Сергей Лобан, "Сибир. Монамур" на Вячеслав Рос и "Висоцки. Благодаря, че съм жив" на Пьотр Буслов.
"Ника" за най-добра режисьорска работа получи Звягинцев. Филмът му "Елена" вече спечели и наградата "Особен поглед" в Кан, а лауреатът Андрей Смирнов се изявява в него като актьор. Призът за най-добра мъжка роля отиде у Сергей Гармаш за филма "Дон". Сред актрисите са отличени Даря Екамосова за играта й в "Имало едно време една жена" и Надежда Маркина в "Елена".
По време на церемонията по награждаването стана малък скандал. Популярната в Русия като "светска лъвица" телевизионна водеща Ксения Собчак подхвърли на Чулпан Хаматова репликата "... а ако не се занимавахте с благотворителност, щяхте да агитирате за Путин ли?", което предизвика освирквания в залата. Актрисата не отговори на провокацията, а напомни, че церемонията е "празник на киното" и помоли да не се повдигат политически теми.
Руската академия за филмово изкуство "Ника", която присъжда националната награда на Русия в областта на кинематографията, е основана през 1987 година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар