18.06.2014 г.

Buena Vista Social Club с концерти в столицата и Пловдив

Публиката на най-обичания кубински оркестър – Buena Vista Social Club, вече е нетърпелива да ги посрещне в България. Те ще пеят на 30 юни в зала 1 на НДК и на 1 юли на Античния театър в Пловдив.
Кубинците, носещи името на популярен хавански клуб, са единствените в света музиканти, чиято световна кариера започва в преклонната им възраст, но това не им пречи да покорят всички големи музикални сцени и още с първия си диск да получат най-престижната музикална награда Грами. Сега те казват „Адиос“ на своята публика в дълго турне, обикаляйки стотици градове в цял свят.
На живо тук ще могат да бъдат гледани петимата останали живи от основателите на митичната група - Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабел, Барбарито Торес, Хесус Рамос, както и още осем по-млади музиканти – виртуози. На сцената ще е целият състав на формацията, която е подготвила в двучасовия си сет лист с най-емблематичните  парчета.
Историята на Buena Vista Social Club започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен  от  запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той осъществява проекта си въпреки пречките от различните политически системи. Кудър изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период - Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.
Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци, затворен след революцията в Хавана, Buena Vista Social Club, прекрасно име на проекта и формацията.
Уникалната смесица от американски джаз, кънтри и пулсиращите афро-кубински ритми завладяват публиката и критиката. Кудър подбира за проекта си двайсет музиканти, които правят записите за компактдиска, включително неговия син -  Йоахим Кудър, който тогава е едва 19-годишен. Албумът е записан само за шест дни, а съдържа четиринадесет песни. Нито една от тях не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения.
Когато култовият германски режисьор и филмов продуцент Вим Вендърс получава този диск, не спира да ги слуша цяла нощ и споделя, че това е най-заразителната, топла, жива и пълна с чувства музика на света.
"Кои са тези деца?", пита той кубинския си приятел, изпратил му диска. Отговорът е "Ха-ха-ха - не са точно деца", след което му разказва историята на Рай Кудър. „Ако и половината от разказаното е истина, ще направя филм за тях“, решава Вим Вендърс и веднага хваща самолета за Куба. Само след три снимачни седмици в Хавана музикантите заминават за Холандия и започват европейски концерти. Годината е 1999-а. Снимките продължават в Амстердам, където след два легендарни и изключителни концерта Буена Виста се оказват в музикалната Мека – Карнеги хол.
На първия им концерт там са Аланис Морисет, Шон Компс (Пъф Деди) и Дженифър Лопес. По-късно незабравимият Ибрахим Ферер посвещава песента си „Мами ме густо“ на латино дивата.
Заради американското ембарго за първите си концерти кубинските музиканти дори не получават хонорар, а пеят само за храна и транспорт.
Оттогава и досега непознатата до този момент кубинска музика покорява слушателите и печели любовта им с топлина и емоция, музика за танци и любов. Светът буквално се влюбва в горещите и екзотични кубински ритми – ча-ча-ча, салса, мамбо и румба, такива, каквито са в златните кубински години - 30-те до 50-те на миналия век.
Според авторитетното английско списание „Икономист“ Buena Vista Social Club стават силен фактор за популярността на кубинската и въобще на латино музиката и са в основата на изключителния подем и просперитет на туризма в Куба и интереса към страната.
За времето на съществуването си в Buena Vista Social Club са участвали над 40 музиканти. Формацията се е превърна в биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция.
Героите на режисьора Вим Вендърс ще свирят и пеят своите горещи кубински хитове в ритъма на мамбо, салса и ча-ча-ча само на 30 юни в зала 1 на НДК и на 1 юли на Античния театър в Пловдив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар