23.06.2014 г.

Варна и цялата страна почитат жертвите на наводненията

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения във Варна и Добрич. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
От 11часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна президентът Росен Плевнелиев присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите на наводненията в страната. В много храмове ще се отслужи панихида за загиналите.
Днес и във вторник остават затворени училищата, детските градини и яслите в района на варненския кв. "Аспарухово". Неучебните дни ще бъдат използвани за почистване и дезинфекция на сградите.
В деня на траур ще продължат възстановителните действия в най-засегнатите места. Очаква се да тръгне и проверката на щетите след стихията.
На този етап няма дори приблизителна информация каква е стойността на разрушенията.
В четвъртък и петък проливните дъждове доведоха до обилни наводнения в три области в страната – Варна, Добрич и Велико Търново.
Според официалните данни загиналите във водната стихия във Варна са 11. Там се издирват две деца - на 2 и 6 години. В Добрич е потвърдена смъртта на един мъж.
Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби".
Стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар