5.06.2014 г.

Благотворителна изложба в галерия „Недев”

Благотворителната изложба „Цветни магистрали“ в старозагорската артгалерия „Недев” има за цел да подпомогне децата от музикално училище Стара Загора. Автор на изложбата е Емилия Николова. Емилия Николова е родена в Бургас, а всички знаем, че Бургас е един от градовете, в които се раждат плеяда от творци - художници, поети, музиканти, артисти. Може би тайната на морското вдъхновение лежи в основата на нейното желание да твори, да създава красота и да иска да я споделя с хората около себе си? А може би не само морето е основният "виновник" на потребността да рисува, да пише стихове и книги, т.е. да твори?
Още от малка Емилия усеща влечението си към четката и платното и без никаква подготовка, дори без знанието на своите родители, кандидатства в художествената гимназия в Казанлък. Резултатът естествено е положителен - приемат я. Следват години на израстване, лично и творческо развитие, които на моменти излизат на преден план, а на моменти отстъпват пред желанието - да гради частен бизнес, да завърши няколко висши образования, да разгръща талантите и мечтите си. Ако перифразираме великия Шапиро, смело можем да кажем, че картините са полето, в което Емилия Николова търси и намира светлото и нежното в собственото си съществуване като художник, а ръцете си възприема по-скоро като мост, чрез който предава визията и посланието на душевните си търсения, но същите мотиви, пренесени върху платното и запълващи всички негови ъгълчета, изглеждат вече като че ли излезли не само от душата на художничката.
Густав Климт казва:
"Всеки, който е любопитен да научи нещо за мен като за художник, което е единственото интересно нещо за мен, ще трябва внимателно да се вгледа в картините ми и да се опита да разбере от тях какво представлявам и какво искам."
Емилия Николова не е напълно съгласна с Климт, защото счита, че в нейния живот освен картини има и много други интересни неща.
Днес Емилия Николова е доктор по Обществени комуникации и информационни науки. Тя е защитила с отличие докторската си дисертация във Факултета по журналистика и масови комуникации към Катедрата на ЮНЕСКО в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Докторската научна степен е нещо на пръв поглед много далечно от изкуството. Само че не така мисли Емилия. По-скоро изкуството е онзи неин пристан, в който тя се приютява тогава, когато се умори от научната си работа. Емилия Николова е автор на пет книги, една от които е издадена и на английски език, на над 150 стихотворения и на десетки научни статии, публикувани както в български, така и в международни научни издания. Тя е преподавала на студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и на студенти от Бургаски свободен университет. Еднаква е радостта и както от срещите със студентите, така и от срещите с изкуството. В живота на Емилия двете полета на изява - професионално и творческо - живеят един живот, развиват се в пълна хармония и служат като доказателство, че хората на науката не винаги са скучни: понякога и те могат да ни изненадат с нещо ново, нещо истинско, нещо цветно!
Емилия Николова е собственик на Творческа къща "EmiliaArt" - специализирана в разпространение и затвърждаване на имиджа и творческите постижения на редица съвременни български автори, творци в сферата на изобразителното и приложното изкуство.
Авторката има седем самостоятелни изложби и е участвала в над десет общи такива, проведени в различни градове на страната. Нейните картини неизменно присъстват и в редица благотворителни инициативи, както на територията на родния град, така и в други градове.
Емилия Николова предпочита работата с масло, но често се впуска в творческо приключение и чрез използването на сухия пастел – също неин любим материал.
Нейни картини са притежание на почитатели на изкуството от Мексико, Русия, Турция, Великобритания, България и пр.

Емилия Николова е член на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията на жените предприемачи "Селена". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар