12.06.2014 г.

Рекорди, които могат да бъдат „счупени” на мондиала в Бразилия

„Евроспорт" изреди рекорди в историята на световните първенства, които могат да паднат на мондиала в Бразилия.

Най-много голове на мондиал

Феномена заби 15 гола от 1998 до 2006, което е абсолютен рекорд на световни финала. Таранът на немците обаче има 14, вкарани от 2002 г. насам (колкото е и активът на легендата Герд Мюлер). Клозе се нуждае от само още едно попадение, а с две ще задмине Роналдо.
Застрашено е и друго върхово постижение Феномена, който се е разписал в цели 11 срещи на световни първенства. Клозе засега има 9 резултатни мача. Неслучайно Роналдо призова торсидата да направи живота на германеца труден по време на мондиала.

Най-много мачове на световно

Футболистът с най-много минути на световни финали е Паоло Малдини (2217). Лотар Матеус обаче е с най-много мачове – 25. Германецът има 5 участия на мондиал в кариерата си, колкото и мексиканецът Антонио Карбахал. Това лято към тях ще се присъедини и Джиджи Буфон.
Матеус обаче също е застрашен от Клозе, който в момента има 19 изиграни мача на световни първенства. Това означава, че ако Германия се класира на полуфинал, нападателят ще има шанса да задмине сънародника си.

Най-възрастен играч на световни финали
На 28 юни 1994 г. в мача Камерун – Русия бяха установени няколко рекорда. Играчът на Сборная Саленко се разписа 5 пъти, а Роже Мила стана най-възрастният футболист в историята на световните - 42 г. и 39 дни, както и най-възрастният реализатор. Второто постижение няма да бъде застрашено в Бразилия, защото най-възрастният полеви играч е Марио Йепес (38 г.).
Вратарят на колумбийците Фарид Мондрагон обаче ще навърши 43 години на 21 юни. Той вече постави два рекорда – най-голям интервал между първо и последно участие на световно (20 г.) и най-голям интервал между две участия (16 г.). Проблемът е, че Мондрагон не е титуляр, така че Мила може да си остане най-старият футболист, играл на световно.

Най-дълга серия без допуснат гол

Италианецът Валтер Дзенга не допуска гол в първите 5 от 7-те мача на Скуадра адзура през 1990 г. Чак на полуфинала той е пробит от аржентинеца Клаудио Каниджа. Така серията му бе закована на 517 мин.
Икер Касияс, вратарят на световния шампион Испания, пък не е получавал гол на световно вече 433 мин. Ако в първия мач срещу Холандия той опази вратата си до 84 мин., рекордът на Дзенга ще падне.
Друго върхово постижение в обсега на Касияс, е това на Питър Шилтън (Англия) и Фабиен Бартез (Франция). Те имат по 10 сухи мрежи на мондиал. В момента стражът на Испания има 7.
Касияс вече дели първото място по един друг показател – спасени дузпи в редовното време и продълженията. Вратарят на Реал има 2 отразени удара от бялата точка, подобно на поляка Томашевски и американеца Бригел. Дали ще получи шанса да остане сам на върха?

Няма коментари:

Публикуване на коментар