19.06.2014 г.

В края на седмицата провеждат първия „Средновековен панаир” в Бояна

На 21 и 22 юни пред Боянската църква ще се проведе първото издание на "Софийски средновековен панаир". Той ще бъде част от подготовката на основното събитие, насрочено за 21 и 22 септември, съобщиха организаторите от сдружение "Модус
Вивенди-Средновековно общество в България" и Националния исторически
музей.
На панаира ще бъдат пресъздадени по атрактивен начин битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата през периода XII-XIV в. в България, Византия, Латинския свят и Ориента.

Музей на открито с различни

експозиции, спектакли, семинари, концерти със старинна музика и базар ще запознава посетителите със света на средновековния българин и неговите съседи - съюзници и врагове от Изтока и Запада.

В панаира ще участват 
клубовете за исторически реконструкции и възстановки "Модус Вивенди - Средновековно общество в България", Сдружението за исторически възстановки „Чигот” и музикалните групи 
Eriney, Ambient Folklore, Der Dudelgeist, ансамбъл Saltarello и дуо Bass
Dance.

Посетителите ще могат да видят
средновековен лагер с шатри, музейна открито, снаряжение и доспехи от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия Изток.
Естествено, ще има и демонстрации по средновековни бойни умения, стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък, както и "Турнир" - пресъздаване на индивидуални и групови пеши двубои.

По време на панаира
ще има демонстрации на средновековни занаяти като сечене на  монети, тъкане с дъсчици на средновековен стан, бродиране на средновековни десени по археологически находки, изработване  на средновековни обувки по археологически находки, демонстрация и дегустация на средновековни напитки и лакомства по автентични рецепти от Западна Европа и Византия и др.


Входът на панаира ще бъде свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар