5.06.2014 г.

Естонската лента „Керту” взе голямата награда на „Златната липа“

Кадър от "Керту"
Романтичната драма на естонския режисьор Илмар Рааг „Керту“ бе единодушно избрана от журито за носител на наградата за най-добър филм на тазгодишното издание на международния кино фестивал „Златната липа“.
 Филмът разказва за 30-годишната Керту, живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си като изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Така започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите жители на селото не одобряват.
 Макар действието на филма да се развива в дълбоката провинция, той поставя общочовешки въпроси, каза председателят на журито проф. Людмила Дякова. Мрачните теми в лентата като алкохолизма, инцеста, угнетеността на малкия човек отстъпват пред желанието за търсене на щастие, така присъщо на всеки. В крайна сметка героите превъзмогват препятствията пред любовта си и филмът оставя у зрителя едно изключително положително усещане, разказа проф. Дякова. Урсула Ратасеп, която изпълнява ролята на Керту пък беше избрана за най-добра актриса.
В категорията „Най-добър актьор“ наградата беше присъдена на Давид Огродник за филма „Искам да живея“ на полския режисьор Мачей Пепшица, а специалното отличие на Съюза на филмовите дейци отиде при  белгийския филм „Ям Дам“ с режисьор Вивиан Гофет.
Сред печелившите филми тази година има и българско участие -  „Аз съм ти“ на Петър
Попзлатев получи приза за най-добра режисура. Черногорският режисьор Драшко Джурович отличи естетиката и елегантността на лентата на фона на все по-грубата реалистична вълна в европейското кино и отбеляза, че работата на журито е била много затруднена заради изключително добрата селекция на фестивала тази година.
Златната липа" е единственият форум за ново европейско кино в България, който се провежда в Стара Загора. И тази година прожекциите в старозагорската опера и в сградата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" бяха безплатни. Много заралии се възползваха от възможността да видят филми, които не могат да бъдат видени в моловете, като някои направиха истински филмов маратон, гледайки няколко прожекции подред. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар