24.06.2014 г.

КТБ вече работи, но не изплаща пари

Корпоративна търговска банка (КТБ) отвори офисите си и вече приема плащания, съобщиха вчера от банката. Трезорът обаче още не изплаща средства - парите, влезли по заплатни, депозитни, разплащателни сметки остават блокирани. Според условията на наложения от БНБ особен надзор това може да продължи до 21 юли.
Депозитите само на гражданите в КТБ са 4.5 млрд. лева - само за година те са нараснали с над 1.4 млрд. лева. На практика преди срива банката на Цветан Василев е била трета по привлечени средства на населението след ПИБ. КТБ е държала 11.7% от спестяванията.
Очакваше се вчера правителството да излезе с общо решение за всички бюджетни и общински сметки, блокирани в КТБ, но това не се случи. В същото време държавните ведомства и общините - клиенти на КТБ, започнаха да си разкриват сметки в други трезори. За някои обаче това не е решение, защото нямат пари. Община Раковски например е изпратила до Министерството на финансите и до БНБ запитване за заем, обясни пред "Дарик" кметът на общината Иван Антонов. Законът за публичните финанси позволява в такива случаи министърът на финансите да отпуска безлихвени заеми за сметка на централния бюджет със срок за възстановяване не по-дълъг от края на следващата бюджетна година.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обясни, че кризата с банката няма да попречи на плащанията й. КТБ е обслужваща банка на районните каси (РЗОК) във Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите плащания към партньори на НЗОК до 30 юни ще се извършват от Централното управление, а от 1 юли ще бъдат открити нови сметки на петте РЗОК в други банки.
Работниците от "Мини Марица-изток" сами са започнали да си откриват нови сметки в други банки, съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството Георги Златев. Работниците, които не са го направили, ще получат на 25 юни заплатите си на ръка.
В същото време идеята на Министерството на финансите за спасяването на КТБ се размина с тази на БНБ. В неделя БНБ съобщи, че е решено КТБ да се оздрави, като се увеличи капиталът с ресурси на държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), а на досегашните акционери бъде забранено да участват във вдигането на капитала. Ден по-късно обаче финансовият министър Петър Чобанов заяви пред "Труд", че акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар