11.06.2014 г.

Хорхе Букай – „влюбен съм в България!”

"Не просто обичам страната ви, влюбен съм в нея!", емоционално възкликна Хорхе Букай, който е у нас за четвърти път.
"Когато обичаш някого, можеш да обясниш защо, но когато си влюбен в него, думите бягат, защото страстта не подлежи на обяснение - или я чувстваш, или не", каза световноизвестният писател. Както се знае, той е тук със сина си Демиан, дебютант в жанра на популярната психология. Наследникът сподели, че е "обикнал" страната ни още преди да я посети заради разказите на баща му. "България и Аржентина изпитват трудности като държави и като общества, а темпераментът на хората е сходен. В Лондон, откъдето идвам, усещах различията много по-силно", призна Демиан Букай.
Двамата уточниха, че с книгите си не искат да наставляват читателите си как да живеят, а да им помогнат да си задават правилните въпроси и да си отговорят как точно са изгубили способността да направляват живота си. Според Хорхе болката не е добра отправна точка, когато става въпрос за самоусъвършенстване, но е неизменна част от пътя към самопознанието и отърсването от заблудите. "В крайна сметка страданието и радостта са двете страни на една монета", коментира той. Като най-голяма спънка по пътя към щастието Демиан пък посочи погрешното убеждение, че ако правиш нещата, които другите очакват от теб, ще бъдеш обичан. Баща му допълни, че от най-ранна възраст обществото ни внушава как можем да бъдем личности само ако трупаме притежания. По думите му щастието се състои в примирието със себе си.
Двамата писатели съобщиха, че в момента работят върху обща книга, посветена на отношенията между баща и синове. Най-голямото предизвикателство, с което се сблъскват, е да бъдат максимално искрени с читателите си. Хорхе Букай живее Мексико, а синът му Демиан - в Буенос Айрес, така че двамата създават общия си проект предимно чрез имейли. Те ще се срещнат с почитатели във Велико Търново днес от 19 часа в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", утре са в Пловдив - от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов".

Няма коментари:

Публикуване на коментар