12.06.2014 г.

„Южен поток” – уроци по модерна политикономика

„Южен поток” е – А – спрян, защото се прави според руските условия и е скъп , Б – няма как да не се строи, защото е нужен на България, ЕС и гарантира сигурност, изгоден е! Около тези взаимноизключващи се тези върви дебат, без да се представят факти – колко е цената, какви са условията и т.н. За да могат читателите, зрителите и всички, които се интересуват да си направят сами изводите – Дал Петко, взел Петко!
Премиерът рече, спираме проекта, след посещение на трима щатски сенатори, министър Стойнев – продължаваме, ще предоговаряме.
Истината е, че неговата реализация или спиране е свързано повече с политиката, а не с икономически аргументи. Има и пряка връзка с гражданската война (кризата) в Украйна.
„Южен поток”, ако бъде построен заобикаля бившата съветска република. Русия, разбира се, ще се възползва от това и ще притиска Украйна. В източните и райони има открити находища на шистов газ. Украинците обаче нямат технологията за да я добиват. Тогава ще им се притече на помощ „братска” Америка. Същото Щатите искат да бъде разрешено и в страните от ЕС, включително и у нас. Ето един вариант за енергийна независимост от руските газови доставки, но на каква цена?
Фракингът, като метод за добив е заплаха за екологията. Това е преобладаващото мнение в много страни и затова правителствата не дават „зелена светлина” на американците. Те обаче продължават да лобират за своите си компании. Бившият експремиер Борисов обеща, щом взема властта „да организира прозрачен конкурс, който да привлече американски инвеститори за добив на нефт и газ в черноморския ни шелф”. Това го каза при посещението си в САЩ! Забележете, уж прозрачен конкурс, а инвеститорите са ясно откъде ще дойдат, ясно е кои са!
Последният Европарламент бе на крачка от подписването на трансатлантическо споразумение, което има следните опорни точки – промени в еврозаконите, позволяващи добива на шистов газ и нефт, падане на ограниченията за ГМО-храни и хормонални месни продукти, правото на корпорациите да съдят страните-членки на ЕС в международен съд, извън Европа. Контрактът на това споразумение бе тайна, която бе разбулена през ноември, като само част от клаузите бяха „осветлени” в „Монд Дипломатик”. Документът не бе подписан, но янките са неуморими когато преследват своите интереси, независимо за коя точка от земното кълбо става въпрос. Те ще опитват пак. Но докато Украйна е голяма и може да понесе, чест от територията и да е екозамърсена, то малка България не би могла да си позволи този лукс! Дали политиците ни не мислят друго?
Войната в Украйна е в интерес само на САЩ? Първо, защото сложи клин в отношенията между ЕС и Русия, второ – даде повод за засилване на американското военно присъствие в Източна Европа и трето, създава постоянен или поне дългогодишен конфликт непосредствено до границите на Русия. Руснаците засега се въздържат от ответен удар, освен преминаването на част от външните си разплащания в друга валута, а не в долари. Това е равносилно на обявяването на война на САЩ. Навремето такива опити направи Ирак и знаем какво се случи. Всяка страна, която търси алтернатива на щатската валута, рано или късно воюва. Русия обаче не е Ирак и никой не може да гарантира, как ще се развият следващите световни събития.
Един от големите апокалептици и духовни десиденти, отец Рафаил Берестов предрича, че след готвения Вселенски събор на поместните църкви, ще избухне Трета световна война. Тя нямало да протече по начина, по който си я представяме, но скоро след това трябвало да сме готови за Страшния съд…
Духовникът е твърд противник на икуменизма (движение за сближаване на църквите – католици, протестанти и православни) и глобализма. Въвеждането на номера, биометрични данни и други подобнидействия на властта, без които не може да живее съвременния човек, той твърди че идва от Сатаната. Хората трябвало днес да избират между Православието и глобализма! Доколко това е вярно, според пророчествата скоро ще видим. А телефонът на премиерът Орешарски, според информация в интернет е 0889/099-666. Завършва на три шестици – числото на Дявола…   

Няма коментари:

Публикуване на коментар