16.06.2014 г.

Планират да пуснат скоростен влак от Варна до Румъния

Има вероятност варненци да пътуват до Румъния със скоростен влак през Дунав мост. Линията ще стига до град Гюргево, като ще преминава и през Русе. Това съобщиха от Националната компания  "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Преди да се премине към изграждането на тази железопътна връзка обаче трябва да се реконстроира съществуващата линия между Русе и Варна. Обявяването на тръжната процедура ще се извърши в следващите месеци до края на 2014 г. Това ще позволи да се пристъпи към сключване на договор с изпълнителя на поръчката и към стартиране на ремонта. 
Според изчисленията на компанията, необходимите средства за този проект възлизат на стойност 749 млн. лв. без ДДС, като се очаква финансирането да бъде по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г. Реновирането ще се извърши на два участъка - Русе - Каспичан и Каспичан - Варна . Първият е с дължина 135 км., а вторият - с 97 км. Ремонтът на трасето трябва да приключи до 2020 г., съобщи в-к "Стандарт".
Припомняме, че от БДЖ потвърдиха започналите преговори с румънската и унгарската страна за железопътна връзка от София до Будапеща през „Дунав мост" 2. Очакванията са влакът да бъде включен в графика за движение още за 2014/2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар