10.06.2014 г.

„Отвъдни очи” – нов роман на Дийн Кунц

Улекателната, напрегната и изпълнена със спиращи дъха обрати история на Слим МакКензи в „Отвъдни очи“ (ИК „Изток-Запад“) на американския автор Дийн Кунц излиза за първи път на български език. Книгата е част от жанровата поредицата „Магика“, в която попадат и други бележити имена като Джо Р. Лансдейл, Ричард Леймън, Джо Хил, Карлос Руис Сафон, Шърли Джаксън, Ан Райс и др.
Неиздаваното досега на български език произведение прави Студената война и заплахата от ядрена криза игра на котка и мишка, планирана от скритите сред нас останки от древна демонична раса – т.нар. от младия Карл Станфиъс (главният герой) „таласъми“. Той е надарен с благословията и проклятието на ясновидството, провокирано от „отвъдните“ очи, позволяващи му да съзира под маскировката на нормалността скритите сред нас чудовища, и води самотна война срещу тези зверове в човешки облик.
Книгите на Дийн Кунц са преведени на близо 40 езика и са издадени в общ тираж от над 200 милиона екземпляра. Сред най-силните му романи са: „Полунощ“, „Драконови сълзи“, „Лошо място“, „Лицето“, „Непознати пътища“, „Убежище“, „Светкавица“, „Студен огън“, „Какво знае нощта“, „Наслада“, „Шепоти“ и „Древният враг“, а до тях достойно и напълно заслужено се нарежда и превъзходният съспенс шедьовър „Отвъдни очи“.
Много от произведенията му са оглавявали класациите на Ню Йорк Таймс, а по негови истории са заснети и редица филми – например по „Пазители“, „Мистър Убийство“ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар