30.06.2014 г.

Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Днес стартира първият състезателен ден от Световното първенство по корабомоделен спорт Клас „С“ – настолни модели, което беше официално открито вчера вечерта (29 юни) край езеро „Загорка“ в Стара Загора. Съорганизатори на световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ са едноименната българската спортна федерация, Парк-Хотел „Стара Загора“, който е домакин на събитието и Община Стара Загора.
В съревнованието участват 208 модели на кораби, представени от състезатели от 15 страни - Холандия, Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Беларус, Русия, Украйна и Китай. Корабните модели са експонирани в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ и могат да се разглеждат свободно от гражданите и гостите на града от днес до неделя – 6 юли всеки ден от 9 до 18 ч. вечерта. Представени са изключително интересни модели на исторически и съвременни кораби с големина от кибритена кутийка до близо 3 метра.
Гости на събитието са лично президентът на Световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ г-н Карл Дитер Матисек от Германия и председателят на Секция „С“ Мартин Ван Гелдерен от Холандия.
„Прекрасно е, че Световното първенство се провежда точно в Стара Загора, защото по мое мнение това е най-красивият град в България“, каза по време на откриването на първенството г-н Гелдерен, който е главния съдия на първенството. По професия той е капитан на танкер и затова най-любимите му модели са именно на танкери. Приветствие към участниците отправи и Карл Дитер Матисек, който с удоволствие си припомни, че е участвал като млад състезател в първото световното първенство, проведено на езеро „Загорка“ в Стара Загора“ през 1983 година. Във връзка с подготовката на именно това първенство тогава е построен някогашният хотел-ресторант „Загорка“. Възхитени сме, че днес той се е превърнал в толкова прекрасен петзвезден комплекс, който е направил това място още по-красиво, посочиха по време на днешната пресконференция представителите на „Навига“. Радвам се, че участват както утвърдени имена в този красив спорт, така и нови състезатели, които представят много нови и интересни модели, посочи г-н Матисек.
До сряда ще вървят оценките на съдийските комисии, които вече обсъждат моделите един по един. Тогава ще започне обявяването на победителите  и награждаването в отделните класове.
Радващо е, че първенството има много силно присъствие, което говори, че корабомоделизмът е жив и продължава да се развива, каза председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт Евгени Генов, който е част от съдийския състав. За съжаление, това е първото световно първенство, което провеждаме изцяло със собствени средства, сподели той. Българското министерство на спорта отказало да даде обичайната годишна субсидия от около 30-40 000 лв. на федерацията по корабомоделизъм. Условието на спортния министър проф.Мариана Георгиева бил, че за да получат субсидия, за миналата година българските корабомоделисти трябвало да са спечелили минимум 10 медала от европейски или световни първенства за мъже и жени. „Ние спечелихме 8 медала, не знам друга федерация да има толкова, отделно наш състезател при юношите от Пазарджик спечели 4 златни и един сребърен медал, но те не ни бяха признати и останахме без субсидия“, коментира Генов. Той се надява държавата да промени отношението си и да подпомага този красив и интелигентен спорт, който се развива в България от началото на 60-те години на миналия век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар