Старозагорският предприемач Димо Бухчев, наследник на една
от най-известните старозагорски фамилии - Бухчеви,
поставили началото на местната индустрия, стана почетен гражданин на Стара
Загора. Той беше избран за кавалер на високото отличие единодушно от общинските
съветници на заседанието им в четвъртък.
Маята на предприемчивия род заквасва още в края на 19 век
Диман Бухчев, който поставя основите на производството на тухли и керемиди.
Започва в малка керхана в края на града и за 20-ина година заедно с наследниците
си Стоян и Димитър, успява да изгради най-голямата керамична фабрика в Южна
България в старозагорското село Горно Ботево.
В Бухчевата къща отсяда и цар Фердинанд по време на
Балканската война, тъй като в града е щаба на Действащата армия.
Като повечето будни и заможни фамилии, и Бухчеви изпитват
репресиите и гоненията на комунистическия режим. Димитър е хвърлен в концлагера
Белене без съд и присъда. Национализират фабриката и на практика бизнесът на
фамилията е зачеркнат.
След демократичните промени внукът Димо Бухчев възстановява
фирмата на дядо си „Звезда-Бухчев", като добавя само цифрата „3" да
се знае, че е трето поколение на авторитетната фамилия. С каквото и да се
занимава – производство, строителство, търговия, хотелиерство, най-младият
Бухчев показва, че както казва народът, кръвта вода не става. Успехът го
съпътства във всяка начинание. Печели и уважението на своите съграждани, които
на два пъти го избират в местния парламент на старозагорци.
Съвсем заслужено в навечерието на празника на града
- 5 октомври , кметът Живко Тодоров ще връчи сребърната огърлица на почетен
гражданин на един от най-уважаваните и заслужили старозагорци. „Разбрах, че към
отличието има и парична награда, не съм се интересувал колко е, но ще я даря на
някой социален дом", заяви свой стил щастливият юбиляр. Наскоро той
навърши достолепните 70 години. Бухчев и семейството му от години са сред
най-щедрите меценати и дарители на страдащи и бедни, на социални домове и
културни институти, на обществени организации и др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар