20.01.2014 г.

„Директивата” е новото предложение от поредицата „Ератрилър”

„Директивата“ е вторият роман на Матю Куърк. Изпълнен с непрекъснат екшън, неочаквани обрати и сложни политически машинации, той се нарежда сред най-добрите в жанра. Благодарение на „Ера” той е вече в книжарниците от 20 януари.
Майк Форд е израснал в свят на мошеници, собственият му баща излежава присъда. Той обаче е успял да се измъкне от миналото си и живее като почтен гражданин. Сгоден е за прекрасна жена, с която подготвят сватба. Но подготовката за сватба е далеч от представата му за вълнуващо изживяване.
Преди да се ожени Форд решава да поднови отношенията с брат си Джак. Изглежда той също е загърбил старите си контакти с престъпния свят и Майк е склонен да му се довери отново. Разбира, че греши, когато въоръжени мъже нахлуват в дома на Джак, изнудват го и го заплашват. Брат му е замесен в изключително сложен заговор за заграбване на огромни суми и Майк без да иска се оказва въвлечен в опасна игра. За да спаси брат си, той е принуден да се внедри в престъпна групировка, занимаваща се с финансови измами. Форд може да разчита само на арсенала си от мръсни номера и на старите си криминални контакти. Хванат натясно между полицията и подземния свят, Майк не може да се довери на никого. Но Форд познава добре психологията на престъпника, независимо дали той е уличен мошеник или облечен във власт политик. За да спаси Джак и собствения си живот, Майк се изправя пред невидим, неуловим, но безскрупулен враг...
Свежа глътка в криминалния жанр е не съвсем типичният главен герой. Израствайки в престъпна среда, самият той се превръща в обигран крадец. Неговата майка страда от неизлечимо заболяване, а след смъртта й той остава с куп дългове за нейното лечение. Въпреки тежкото си финансово състояние Майк се отказва от престъпния занаят и насочва усилията си в доста амбициозна посока – Харвард. Той се стреми да се измъкне от тъмното си минало, но то не престава да го дърпа към себе си.
Първият роман на Куърк – „500“, е сравняван с шедьоври от класата на „Фирмата”. Приликата с емблематичното заглавие на Гришам е лесно доловима, но според критиците в книгата на Куърк действието се развива с повече динамика и експлозивност. „500” е преведен в над 20 страни, а правата за филмиране са закупени от 20th Century Fox.

За автора:


Матю Куърк е разследващ журналист с интерес към най-опасните и горещи теми. Той е работил като криминален репортер и е отразявал секретни военни операции, сделки с наркотици, борбата с тероризма и международната организирана престъпност. Авторът е завършил история и литература в Харвард. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар