16.01.2014 г.

„Прокоба” е нова кримка от Камила Лекберг

Нe e лесно в днешно време да разкажеш страшна история, която наистина да хване за гърлото. Това обаче доста леко се удава на Камила Лекберг. Писателката си спечели прозвището "шведската Агата Кристи" след написването на "Ледената принцеса", "Проповедникът" и "Каменоделецът".
Някак от нищото, от монотонното всекидневие се случват инциденти, които се оказват неслучайни. Умират хора, но смъртта им не е естествена. Подобни смутни трагедии ще навестят и жителите на онова изолирано от света селище, подвластно единствено на снежния си, дистопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество.
Следващата си мрачна история Лекберг нарича "Прокоба". Може да се запознаем с нея от 20 януари в превод на Ева Кънева.
Жител на Фелбака намира смъртта си в катастрофа, но трагичният инцидент не е типичен случай на злоупотреба с алкохол.  Разследването отново е поверено на проницателния детектив Патрик Хедстрьом. Междувременно в градчето започват снимки за телевизионно риалити и докато камерите следят всяка стъпка на звездните участници, отношенията се обострят, а напрежението ескалира. Когато една от участничките в шоуто е намерена зверски убита, Патрик се изправя пред най-голямото професионално предизвикателство в живота си.
И този роман, подобно на другите книги на Лекберг ще привлекат с удивителна хирургическа прецизност по отношение на детайлите и дълбочината, с която тя  изгражда психологическите профили на своите персонажи. А те са мрачни, затворени и привидно спокойни, но зад тези изградени образи често се крият тайни, които искат да излязат наяве и да разчистят сметките си със замесените. Миналото винаги се оказва от особена важност и някак страховито напомня, че прикритието лесно заблуждава дори най-близките.
През 2008 г. Лекберг получи Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. зае шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Седемте й романа са преведени на всички европейски езици и реализирани в милионни тиражи. Автор, който заслужава вниманието и успеха си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар