30.01.2014 г.

18-ия София Филм Фест отново предлага качествени продукции

Много са заглавията изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. От 6 до 16 март ще се проведе 18-ото издание на София Филм Фест.
Форумът ще се открие със "Съдилището" на Стефан Командарев.
Ето и акценти от феста. Сред очакваните заглавия е филмът на Уес Андерсън „Гранд Хотел Будапеща”. Продукцията идва у нас непосредствено след премиерата на филма на Берлинале 2014.
Друго важно предложение е „Великата красота” на Паоло Сорентино, който вече притежава Златен глобус за чуждоезичен филм и е на крачка да се сдобие със същото Оскарово отличие. Номинираният за Оскар с музиката на легендарния Джон Уилямс „Крадецът на книги” на режисьора Брайън Пърсивал също ще има специална гала-прожекция през март.
С представянето на двете части на „Нимфоманка” (на снимката - кадър от филма) на провокативния Ларс фон Триер ще се постави акцент на специално събитие в рамките на фестивала.
Ще видим и работата на Брайън Пърсивал по един от най-успешните британски тв-поредици „Имението Даунтън” , който получи признание още през 2011 година с наградата „Еми” на Американската академия за телевизионно изкуство.
„Крадецът на книги” е вторият пълнометражен филм на режисьора, познат най-вече с работата си по телевизионни проекти. Едноименната книга на родения през 1975 година австралийски писател Маркъс Зюсак, по която е направен филма, за кратко време се превръща в бестселър и е преведена на над 30 езика.
Интригуваща, обаятелна, с невероятна атмосфера – много са определенията за усещането от потяпането в историята, пресъздадена в „Крадецът на книги”. Разказът се води от името на Смъртта, по време на Втората световна война, когато малката 9-годишна Лизел Мемингер прегръща магията на писаното слово, за да спаси себе си и приемното семейство, приютило я като тяхна собствена дъщеря.
Това е история за триумфа на човешкия дух и за истинската радост от това да можеш да обичаш, да бъдеш обичан и да споделиш любовта във време на ужаси и неописуемата безскрупулна, нечовешка реалност на нацистка Германия. Светът на книгите е място, където можеш да намериш убежище от живота, когато в него вилнеят убийства, черна злост и разрушения. Много критици, видели филма по света, обръщат специално внимание на изпълнението на младата Софи Нелис, както и на невероятното актьорско майсторство на Емили Уотсън и Джефри Ръш. Особената атмосфера на киноразказа се допълва от музиката, дело на легендарния Джон Уилямс, който почти всяка година от 1968 до ден днешен получава абсолютно заслужени номинации за Оскар – и печели пет от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар