27.01.2014 г.

Обявиха грипна епидемия в Старозагорско

През първите четири дни на миналата седмица бе наблюдаван интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания и грип, припомнят от РЗИ.
Най - висока заболяемост е регистрирана сред децата от 0 до 4 години и ученическата възраст до 14 години.
Въз основа на тези данни и след обсъждане от Регионалния оперативен щаб за борба с Грипа, считано от днес 27 януари, РЗИ Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област. Учебните занятия към момента няма да бъдат преустановени.
От Здравната инспекция препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията , плановите операции. Лечебните заведения за извънболнична помощ да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.
С цел недопускане усложнения на случаите на грип РЗИ напомня на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.
Антивирусните препарати са осигурени от МЗ безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни суспектни за грип.
РЗИ препоръчва на населението:
-Ограничаване на социалните контакти.
-Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
-При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите. Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.
РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор на заболяемостта от грип и ОРЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар