13.01.2014 г.

Започва ремонтът на Лъвовата чешма

От понеделник, 13 януари, Община Казанлък ще започне ремонт на една от емблемите на града – Лъвовата чешма, намираща се на пл. „Севтополис“.  Поради остаряване на водопроводната система и появилите се течове, се налага подновяване на водната инсталация. Заедно с това ще бъде направена и подмяна на облицовката на чешмата, където това се налага.
Камъкът, с който е облицована Царската чешма, е врачански варовик.В Казанлък се шири легендата, че ако човек иска да остане завинаги в града, трябва да пие вода от Лъвовата чешма.
Идеята за построяването й датира от 1893 г.  Иван Т. Патев, докарал с водопроводи вода в Казанлък от вр. Бузлуджа в Стара планина, решава да направи подарък на княз Фердинанд и съпругата му Мария Луиза.
Проектът е дело на флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки, автор на паметника на свободата в Русе и на Цар Освободител в София. Тържественото освещаване на чешмата е през 1903 г. и оттогава носи името Царската чешма. Хората я наричат  Лъвова чешма, защото трите бронзови чучура, от които блика водата, са с форма на лъвски глави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар