24.01.2014 г.

Пак Световно първенство по корабомоделен спорт край езерото „Загорка”

Клас С е единственият, при който е няма ходови изпитания на моделите

Световното първенство по корабомоделен спорт Клас С (настолни модели) ще се проведе от 21 до 29 юни в Стара Загора, съобщи председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт Евгени Генов. За първи път корабомоделисти от цял свят се събраха край езерото "Загорка" в края на 80-те години. Домакинството на Стара Загора е било потвърдено още през ноември миналата година от асамблеята на Световната организация по корабомоделен спорт NAVIGA. Самата кандидатура на страната ни датира отпреди 2 години и сме особено щастливи, че ще бъдем домакини на този толкова интересен форум, каза Евгени Генов.
Съорганизатори на Световното първенство са Община Стара Загора, „Модел Клуб Стара Загора“, и Парк-Хотел „Стара Загора“, във фоайетата и залите на който ще бъдат изложени корабните модели.
Състезанието в Клас С е единствения клас в корабомоделния спорт, в който няма ходови изпитания на моделите. За страничните наблюдатели първенството повече прилича на изложба. „Това е истинския корабомоделизъм, който по-скоро е изкуство, отколкото спорт, но няма как да бъде отделен от останалите раздели, в които има гонки, скорости и т.н.“, казва Евгени Генов.
В предстоящото Световно първенство в Стара Загора се очаква да се включат участници от над 15 държави от Европа и Азия с повече от 300 модела на кораби. Досега участието си са потвърдили Франция, Холандия, Германия, Италия, Румъния, Русия, Украйна, Беларус и разбира се България. Очаква се да се включат Китай, Хонг-Конг, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Полша и други. В състезателен Клас С обикновено много силно се представят участниците от Русия, Беларус, Украйна, Италия и Румъния, като България също се нарежда сред традиционно силните състезатели.
„За да участва модел на кораб в Световно първенство Клас С, трябва корабът да е действително съществуващ или съществувал и задължително някога да е плавал. Може да е плувал 15 минути и да е потънал, защото има и такива случаи, но той трябва да е бил спуснат на вода“, поясни Евгени Генов. В първенство от подобен ранг не се допускат модели на кораби, за които, например, е имало създаден проект, но строителството им е останало недовършено.
Гост на Световното първенство в Стара Загора ще бъде лично президентът на Световната организация по корабомоделен спорт Дитер Матисик от Германия. Съдийската комисия ще бъде водена от авторитетния рефер Мартин Ван Гелдерeн от Холандия, който оглавява секция Клас С в Световната организация.
Кой ще стане световен шампион през 2014 г.? Това зависи от прецизността, майсторската изработка, точността на изпълнение, съответствието с историческите документи, дори мащабността в която е умален корабният оригинал. Съдийската комисия на подобни състезания е „въоръжена“ с професионални лупи, специализирани очила, засветяващи обекта с точно определена светлина, за да може детайлировката и изпълнението да се види максимално добре.
Моделите от Клас С се състезават в 7 подкласа.
В Клас С1 попадат всички ветроходни кораби, в С2 – съвременните кораби с двигателни машини, независимо дали са парни, дизелови или други. В Клас С3 попадат корабните съоръжения – участниците могат да представят модел на док с кораб в ремонт или строеж. Клас С4 е за миниатюрните корабни модели с мащаб по-голям от 1:250. Много интересен клас е С5, в който се състезават кораби, сглобени в бутилка. Това е дисциплина, в която авторите използват суперспециални технологии, които обикновено всеки участник пази в строга тайна. Клас С6 обединява модели, чийто корпус е изработен от пластмаса, а С7 – модели с корпус от картон.
Световните първенства по корабомоделен спорт се провеждат на всеки 2 години. Любопитно е да се отбележи, че на всяко едно световно първенство през последните 6 години България е имала поне един златен медалист. Старозагорската школа има много силно участие като на  последното първенство през 2012 г. в Риека, Хърватска, двама от златните медалисти са от старозагорския клуб – Надежда Игнатова и Евгени Генов.
На това световно първенство ще можем да видим модели на военни, търговски, пиратски, пътнически, изследователски и други кораби от цял свят. Един от френските участници се готви да изненада българските си домакини с модел на българския научно-изследователски кораб „Академик“.




Председателят на Българската Федерация по корабомоделен спорт Евгени Генов с модел на кораб, взел участие в битката при пролива Цушима (между Япония и Корея) в Руско-Японската война през 1905 г. под командването на адмирал Того. С този модел в мащаб 1:350 Евгени Генов е спечелил общо 6 златни и 1 сребърен медал, като 2 златни са от световни първенства, а 4 от европейски. Изработването на модела е продължило повече от 2 години и е било свързано със многократни пътувания зад граница, задълбочени проучвания на документация и исторически сведения. Снимката е направена в Парк-Хотел „Стара Загора“, където ще се проведе самото Световно първенство по корабомоделен спорт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар