10.01.2014 г.

НАП за първи път проверява Хелзинкския комитет

Национална агенция по приходите (НАП) е започнала проверка на Българския хелзинкски комитет, съoбщи Рoсен Бъчваров, говорител в НАП. Проверката е започнала, след като е бил получен сигнал, но не може да бъде съобщен източникът на сигнала, тъй като това е конфиденциална информация, обясни Бъчваров. НАП ще извърши проверка по финансовата и данъчната част на Българския хелзинкски комитет. Резултатите от проверката няма да бъдат оповестявани, освен ако Българският хелзинкски комитет не пожелае това. Няма информация кога се очаква да приключи проверката. Това е първата данъчна проверка на БХК, от основаването й през 1992 г. През октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”. "ВМРО-БНД отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации. Няколко часа след сигнала на БХК Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и “други, засега неизвестни лица”. Производството е висящо", съобщиха от Хелзинкския комитет.
Необяснимо е как е възможно от 1992 година, откакто е създадено тази противодържавна организация Български хелзинкски комитет да не бъде проверявана от приходната агенция нито веднъж, каза Ангел Джамбазки зам.-председател на ВМРО, по повод започналата проверка от Националната агенция по приходите (НАП) на Българския Хелзинкски комитет. „Проверката вероятно е от сигнала, който подадохме от ВМРО. Все пак, трябва да се събуди някакво любопитство - откъде се финансира тази структура, чийто занимания са ясни и последователни, и те са насочени единствено и само в защита на всякакви малцинства, чиято цел е опозоряване и осмиване на българската държава, разпадане на българската държавност и са нанесли до сега стотици, хиляди евро – щета на българските данъкоплатци, които изплащат обезщетенията на питомците на Българския хелзинкски комитет, които присъждат европейските съдилища. Фактът, че е започнала проверка, е удовлетворителен. Недоумяваме - как е възможно 20 години да не бъдат проверявани, но сега се надяваме след проверката, да бъде назначена пълна данъчна и финансова ревизия на всички физически лица и членове на този комитет. В края на краищата, не е без значение какви са приходите и разходите на тези хора. Затова е хубаво те да бъдат проверени, след като всички можем да бъдем проверявани, включително и аз в момента, както и всеки един български гражданин – няма пречка и тази организация да бъде проверявана”, каза той.
„Самият факт, че в момента, в който започна проверката, я определиха като репресия, за мен е много показателен. Това означава, че ВМРО е била права във съмненията си за финансирането на тази организация и това означава, че тези хора или има какво да крият, или са гузни. Какво значи репресия? Българският хелзинкски комитет твърди, че НАП е репресивна организация. Това е просто смешно, нелепо и гузно”, обясни Джамбазки.
„Нямам представа - кога ще излязат резултатите, но с голямо удоволствие ще изчакам тези резултати, за да мога да направя за себе си собствените си изводи. Ние ще попитаме Българския хелзинкски комитет - какви са резултатите и ако те няма какво да крият, ще искаме да ни покажат документите, с които е приключила проверката”, коментира той.
„Моите очаквания за тази проверка са изключително прости; най-вероятно ще стане ясно, че тази организация се финансира предимно от чужбина, което със сигурност потвърждава, нашите съмнения, че нейните цели се задават там, откъдето се финансират. Защото е известно, че при подобни организации е ясно правилото и максимата, че който плаща, той поръчва музиката”, каза Ангел Джамбазки. По думите му, тази организация се занимава единствено с това да предоставя правна и да оказва юридическа помощ или на цигани, или на сепаратисти от ОМО „Илинден”, или на нелегални емигранти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар