7.01.2014 г.

„Форма на живот“ е 19-ия роман на Амели Нотомб

„Форма на живот“ ще ни покаже белгийската авторка Амели Нотомб в деветнайсетия си роман. Книгата ни припомня онази знаменита фраза на Паскал, че „човекът не е нито ангел, нито животно..., и че колкото повече се стреми да се уподоби на ангел, толкова повече се превръща в животно“.
За свръхтежкия Мелвин Мапъл храната е средство за протест срещу войнишката участ и дискомфорта, който изпитва заради участието си в една непонятна битка - войната в Ирак. Амели Нотомб е затрупана от читателски писма, но я трогва тъкмо вниманието на Мелвин, който е неин страстен почитател, защото споделеното в писмата му дълбоко я интригува.
Амели Нотомб е родена през 1967 г. в Кобе, Япония, пише от седемнайсетгодишна, а успехът я съпровожда вече две десетилетия – книгите й непрестанно будят полемики и „залепват“ на челните позиции по продажби. През 1999 г. печели Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, а романът „Форма на живот“ е номиниран за първата селекция на наградата „Гонкур“ през 2010 г.
"Форма на живот" излиза у нас Светла Лекарска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар