29.01.2014 г.

Столична община пита прокуратурата за „Луков марш”

Столична община е изпратила запитване до прокуратурата дали трябва да се проведе факелното шествие "Луков марш" в столицата. Това казаха от пресцентъра на "Московска" 33 пред "Сега". Маршът, който се провежда от 2003 г. насам в памет на генерал Христо Луков, ежегодно поражда противопоставяния. Луков е министър на войната в Царство България от 1935 до 1938 г. и лидер на организацията Съюз на българските национални легиони”, поддържала тесни връзки с германската НСДП. Убит е през 1943 г. по решение на Българската комунистическа партия от софийските бойни групи (Иван Бураджиев и Виолета Якова). Организатори на марша са много различни - Български демократичен форум, БНС на Баян-Расате, ВМРО, футболни агитки и дори подразделенията на „Кръв и чест” в България. Участието на последните дава повод на противниците на шествието да го обявят за фашистко. Всъщност легионери са били мнозина български националисти, преди 9 септември 1944 г. Един от тях е героят при защитата на София от англо-американските бомбардировки през Втората Световна война – Димитър Списаревски, както и много интелектуалци, по-късно репресирани или избити по лагери и затвори.
Срещу провеждането на "Луков марш" през 2011, 2012 и 2013 г. се обявяват Българският хелзинкски комитет, Младежкото обединение в БСП - София, и други организации. Тази година за забраната му са призовали и депутати от БСП. В понеделник те са имали среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и тя е обещала, че ако се докаже, че мероприятието има негативно въздействие, то няма да се провежда. Това очевидно трябва да бъде потвърдено от прокуратурата.
За тази година факелният марш е предвиден за 15 февруари от 17.30 ч., а сборният пункт е при пилоните на НДК. На шествието през м. г. по данни на организаторите са взели участие над 2000 души. Тогава беше организирана и контрапроява, но на нея се събраха едва 15 души.
"Дисциплината играе много важна роля по време на възпоменателното факелно шествие. Гражданите трябва да ни възприемат като стройно, монолитно и целеустремено множество от български националисти, а не като необуздано стадо от нехранимайковци, които безцелно се мотаят по улиците с факли в ръце", пише на сайта на организаторите. Проявата обикновено започва с храмова църковна служба в памет на генерала и жертвите на комунизма, продължава до Паметника на Незнайния войн, следва факелно шествие до мястото на гибелта на генерала - дома му на ул. "Тракия" 1."
След като за толкова години няма инциденти, въпреки масовостта на марша, за разлика от проблемите около малобройните гейпаради, чудно е, че отново се търси проблем, там където го няма. БКП, навремето, изтри много имена от българската история, вярна, техният принос е противоречив, но това не значи че трябва да ги забравяме. Камо ли да ги забраним, съвсем демократично…  

Няма коментари:

Публикуване на коментар