15.01.2014 г.

Напролет откриват „Августа Траяна”

На римската улица, в музея бе представен проекта за Августа Траяна
Стара Загора ще търси своята легенда, с която да привлича туристи. Идеята на общинското ръководство е освен историческите факти, хилядолетният ни град да има любопитна история за времето на Северите-императорска династия в Рим, която да се разказва по възстановената Антична улица.
Основателят на династията на Северите, римският император Септимий Север бе официално посрещнат на тържествен парад в древния римски град Августа Траяна през 2011 година на Античната улица. Събитията отпреди 1800 години оживяха във възстановка по идея на организаторите на традиционния младежки фестивал „Различният поглед". Според историческите хроники императорът Цезар Луций Септимий Север Пертинакс Август, често се отбивал в древната Августа Траяна.
Със средства по ОП „Регионално развитие" община Стара Загора превърна археологическите паметници от Античния период в модерна туристическа атракция. Официалното откриване на изцяло възстановения и обновен Античен форум ще стане вероятно в края на май, когато се открива летния културен сезон, прогнозира зам.-кметът Иванка Сотирова. Идеята е да бъде подготвено специално представление, съчетаващо усилията на културните институции в града ни. На външната сцена на обновения форум се планира да има изнесени спектакли, които могат да бъдат наблюдавани от близо 800 зрители. На този етап не се планира събирането на вход за представленията, за да може да се засили интереса от страна на старозагорци и гости на града ни.
Завършилият проект вече беше представен пред участниците на туристически форум, проведен в Палма де Майорка. Консервирането, реставрирането и експонирането на елементи на отбранителното съоръжение-Западната порта, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град, оформянето на външни експозиционни зони, интерактивна информационна система и туристическа инфраструктура, са дейностите, по които се работи от 2011 година. Стойността на проекта е 4 387 493 лева, като европейското съфинансиране е 3 550 360 лева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар