20.03.2015 г.

След куп бутафорни проекти се сетиха за Плиска, Преслав и Созопол

След като се направиха маса бутафорни обекта от „историческото ни наследство – пластмасовата крепост на Кракра, атракции като „Цари Мали Град” и други подобни, изведнъж най-авторитетните ни историци се сетиха, че всъщност няма проекти за реставрацията на най-знаковите ни паметници от славната ни история.
Търсят се 15 милиона лева за пълната реставрация на четири знакови паметника на културата - голямата базилика в Плиска, "Златната църква" в Преслав, двореца на Асеневци на Трапезица във Велико Търново и крепостните стени на четирите манастира в Созопол.
"Те са върховите паметници, постижения през средните векове. Разрушени абсолютно нарочно от ислямистите, превзели България - както сега те рушат, така и тогава, за да изтрият историческата памет на един народ, който искат да превърнат в стадо”, коментира проф. Божидар Димитров пред Нова телевизия.
 Идеята е да бъдат възстановени изцяло, така както са изглеждали в пълния си блясък някога.
 Базиликата в Плиска била най-голямата християнска църква в Европа през средните векове - дълга 99 метра и широка 30 метра. Храмът е с 20 метра по-дълъг от „Света София” в Истанбул. Изграден е от огромни бели варовикови блокове. Бил унищожен, защото според законите на ислямската империя не е могло да има християнски храм, по-висок от мюсюлманин, яхнал кон.

 Идеята за реконструкция има и противници, които настояват за широко обществено обсъждане, а не самостоятелни решения. Ще се реализира ли идеята и ще бъдат ли събрани парите не е ясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар