24.03.2015 г.

Нови идеи за старозагорски паметници винаги ще има

Хан Тервел "лично" бе в Стара Загора, сега ще му вдигат паметник
Стара Загора е Център на Вселената – това е всеизвестен факт. Дори имаше идея за паметник, който да привлича туристи в тази забележителна дестинация. Идеята е на старозагорския бизнесмен Пламен Русев. Казанлъчани позавидяха на идеята и приказваха: „Център на Вселената, но самолетите им ги правихме ние, с които спускахме наши кадри за ръководители на Окръжния комитет”! До този момент монументът си остава неръкотворен, но пък други идеи не липсват. Кандидати за това - бол! Преди години Митко Трайков, собственик на „Областен Авто-мото клуб Родео” искаше да се направи паметник на Гоце Делчев на обръщалото на стадион „Берое”. Основанията му бяха, че тъй като в този квартал живеят много потомци на бежанци от Македония и Тракия, редно е да има и един войвода. Обаче всичко мина към дело. После пак Пламен Русев предложи да се извая генерал Делчев. Човекът има големи заслуги при изграждането на града, а и стадиона е негово дело. Какво стана с този проект не е ясно.
Архитект Петър Бакърджиев и Петер Митев пък представиха своята визия за градското ларго. Според планът им, там трябваше да „оживеят”, подобно на столичния площад „Славейков”, големите старозагорски поети – Гео Милев, Николай Лилиев, Иван Мирчев…Едни, спрени в приятелски разговор, други, поседнали на пейка…И това предложение стигна до кривата куша, че даже и малко по-насам!
На кръговото на бул.  „Славянски”1 пък се предвиждаше да „кацне” земното кълбо, в цялата си прелест. Когато направиха сметката, излезе че е много скъпо…и се отказаха.
В средата на февруари официално бе учреден Инициативен комитет, който ще работи за реализация на този мащабен културно-исторически проект паметник на хан Тервел, който имаше добрината да „посети” античния форум през миналата есен. Мотивите са, че Тервел първи е присъединил града, в границите на българската държава. В комитета влизат старозагорски общественици и представители на бизнеса, а за почетен председател бе избран историкът проф. Божидар Димитров. Историческата истина обаче е, че Стара Загора е присъединена към България едва при Крум, защото областта Загоре, по времето на Тервел, не включва тогавашния град Верея.
Общественикът Любомир Вълков пък се е заел да префасонира вече съществуващи паметници. Първо поставиха нови плочи на монумента на Трета опълченска дружина, където освен имената на загиналите, не пропуснаха да наредят до героите и спонсорите (някои без да знаят) финансирали този вандалски акт. Не бе пожален и една малка паметна плоча в съседство, в същата градинка до Първо основно училище. Там, по същия начин бе сменен надписа, въпреки че това своеволие предизвика ответна реакция на музейни специалисти. Нали има одобрението на общината, това е напълно достатъчно.
Ротарианците пък издигнаха Феникс в центъра, пред кметството. Пробитите му крила трябва да символизират пламъци, ама децата безпогрешно нарекоха паметника щъркелът с надупчените криле.
Така главните паметници остават бюстовете, глави на известни хора, отрязани малко под раменете. Май това е напълно достатъчно, а може би е добре, че толкова много идеи не са реализирани. Но бъдещето е пред заралии, те никога не са страдали от липса на идеи.
Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар