19.03.2015 г.

Утре Луната закрива слънцето, малко преди обяд

След броени дни, на 20 март, петък, ще станем свидетели на слънчево затъмнение. Над северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагa Шпицберген слънчевият диск ще се скрие напълно. Над Европа, Исландия, Северна Азия и Северна Африка ще се наблюдава частично затъмнение.
У нас затъмнението ще започне в 10:42 ч. Най-пълно ще е в 11:49 ч. Тогава Луната ще закрие 53% от Слънцето. Ако нямате специални очила, набавете си тъмно стъкло, през което да наблюдавате феномена, казва Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Важното е да не го гледате с невъоръжено око!
А знаете ли, че:
- Това е най-голямото слънчево затъмнение от 1999 г. насам.
- И ще е последното пълно слънчево затъмнение за следващите 11 години.
- Според астролозите, на 20 март ще се обединят три важни събития: Слънчево затъмнение, Новолуние и преминаване на Слънцето от Риби в знака на Овена. Подобни съвпадения се срещат рядко и се свързват с край на един цикъл и началото на нов. Очакват се значими промени в живота на хората.
- Слънчевото затъмнение винаги е придружено от Лунно. Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 4 април, но за съжаление няма да е видимо от България. Времето между двете небесни събития астролозите наричат "коридор на затъмненията". Смята се, че действията, които предприемем тогава, ще окажат огромно влияние върху живота ни през следващите години. Астролозите ни съветват да се вслушаме в интуицията си, която ще се изостри през този период.
Специални очила за наблюдение на слънчевото затъмнение на 20 март ще предлагат на посетителите си от астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. Специалистите са приготвили и телескопи с небесни слънчеви филтри. „Слънцето може да се превърне в убиец на зрението, ако се опитаме да го наблюдаваме с невъоръжено око или пък с опушени стъкла, маски за оксижен и обикновени слънчеви очила. Надеждна защита не дават и осветените стари фото-ленти, предупреди Надя Кискинова от астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар