5.03.2015 г.

Валери Георгиев гостува с „Трубадур” на оперната сцена

На 11 март /сряда/ от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите вълнуващо концертно изпълнение на „Трубадур“- великата опера на Джузепе Верди. С невероятните солисти: Елена Баръмова, Даниела Дякова-гост, Валери Георгиев-гост (на снимката), Иван  Кабамитов, Александър Марулев  и др, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригент – Маестро Георги Димитров.
Операта „Трубадур“ е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Премиерата се изнася при малко необикновени обстоятелства. В същия ден река Тибър излиза от бреговете си и залива част от Рим. Но това не попречва на публиката да се стече масово, за да чуе новата опера на своя любим композитор. Още от девет часа сутринта тълпата любители на музиката се струпва, за да търси билети. Операта преминава с изключителен успех. В скоро време тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Петербург и др. „Трубадур“ тя е едно от най-любимите и най-популярните произведения на Джузепе Верди. Музиката и има огромна притегателна сила вече толкова много години….
„Трубадур“ е второто произведение, поставено в историята на Операта на Стара Загора – след „Гергана“ на Маестро Георги Атанасов. Премиерата на „Трубадур“ е на 24 април 1927 година. Режисьор е Мара Шопова,  художник Тома Григоров, Хормайстор – Стефан Георгиев Даскалов, концертмайстор – Веселин Янакиев. В ролята на Граф Ди Луна е Петър Тотев , Леонора – Ничка Хаджимитева /с дубльор Милка Николова/, в ролята на Азучена е Сия Кюстелова, Манрико-Георги Баталов и др.
Последната премиера на „Трубадур“ на Държавна опера-Стара Загора е на 14 май 2009 година. С тази постановка се открива 42-то издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите. Режисьор е Симеон Симеонов-гост, сценографията е на Рада Хаджийска, хореография – Алида Бонева. Даниела Дякова е в ролята на Азучена, Мариана Цветкова е Леонора , Александър Крунев – Граф ди Луна, Манрико-Даниел Дамянов, Ферандо-Александър Марулев и др. На диригентския пулт е Валери Вачев.
С „Трубадур“ от Джузепе Верди именитата ни съгражданка Стефка Минева отбелязва през 2004 година 30 години на сцената- в ролята на Азучена на сцената на Софийска опера и балет.
Не пропускайте тази вълнуваща среща с великата опера на Верди. Силна любов и омраза, страст и ревност, клетва и разкаяние, дълг и опрощение – в „Трубадур“ на сцената на Държавна опера-Стара Загора в прочита на Маестро Георги Димитров.

В ролята на Манрико ще видите Валерий Георгиев-гост. Роден на 17.06.1976 г., завършва ССВМУ „Маестро Георги Атанасов” в София (1995) и ДМА „Панчо Владигеров” с две специалности: валдхорна при проф. Стефан Кънчев (1999) и оперно пеене при доц. Иванка Нинова (2005).От 1998 до 2009 г. работи като солист оркестрант в НМТ ”Стефан Македонски”. Oт 2009 започва солистичната му кариера на оперен певец, като до 2012 г. гастролира на оперните сцени в Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Румъния и Русия. Солист на всички филхармонични оркестри в България, включително на Софийска филхармония. Иявява се на сцените на Софийската, Русенската и Варненската опера. Работи с диригентите Б. Хинчев, Е. Табаков, М. Ангелов, Б. Иванов, Г. Димитров, Н. Тодоров, В. Вачев, В. Байчев и редица чуждестранни диригенти. От 2012 г. е солист на Държавна опера Варна. Оперният репертоар на Валерий Георгиев включва партиите на: Ернесто от „Дон Паскуале" и Тонио от „Дъщерята на полка” на Г. Доницети; Граф Ори от „Граф Ори” (българска премиера във Варна), Дон Рамиро от „Пепеляшка” на Дж. Росини; Фентон от „Фалстаф“ (премиера на Държавна опера Варна), Манрико от „Трубадур”, Габриел от „Симоне Боканегра”, Алфред от „Травиата”, Дукът на Мантуа от „Риголето“ и Рикардо от „Бал с маски“ на Дж. Верди, Неморино в "Любовен еликсир" и др.; певец от ,,Кавалер на Розата” на Р. Щраус. Валерий Георгиев поддържа и богат репертоар от кантатно-ораториални произведения. Освен на сцената на Държавна опера Варна, Валерий Георгиев често гостува на престижни оперни сцени в Румъния, Италия, Германия и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар