29.03.2015 г.

Валери Туманов се завръща на старозагорска сцена в „Севилския бръснар”

След като се изяви в "Сватбата на Фигаро" от В.А.Моцарт на сцената на Народната опера и балет на Албания, ВАЛЕРИ ТУРМАНОВ идва отново на старозагорската оперна сценана 30 март от 19 часа в "Севилският бръснар". Участват още добре познатите солисти Яница Нешева, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев, Михаела Берова, Александър Марулев и солисти-балет Петя Вънева, Яна Кафалиева, Александър Желев, Драгомир Христов, Ивелин Христакиев.
Сложна и заплетена история се получава, когато искаш да спечелиш любовта на момиче, а целият свят е против теб. На помощ на граф Алмавива  да  завладее сърцето на любимата Розина идва Фигаро. Той е  ненадминат специалист по връзките с обществеността, маркетинга и рекламата! Още е - сватбен агент, сватовник, психотерапевт от Севиля, Испания. Фигаро умее да дава съвети по писане на любовни писма, по актьорско майсторство и др., той е сценарист, актьор и режисьор от класа - едновременно в спектаклите на своя живот и на живота на другите. Фигаро умее да прави сложни, но здрави връзки – на богатите с бедните, на влюбените - с коравосърдечните, на невинните –с  интригантите.  Фигаро  извлича лична полза за себе си, но и всеки получава това, което иска – в операта „Севилският бръснар“ по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини.
Новият спектакъл надгражда художествено предишния едноименен, поставен на самата сцена на операта и предназначен за деца от 7 до 15 години. Той бе създаден с подкрепата на Община Стара Загора, а премиерата бе на 17 април 2013 година . Малките зрители, включени в различни номера и заедно със самите певци-актьори на сцената преживяваха в тези спектакли  чудото, наречено „ опера“. „Севилският бръснар“ за деца бе номиниран за престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Кристална лира“ през 2014 г.
Операта „Севилският бръснар“ от Джакино Росини е поставена на сцената на Държавна опера Стара Загора за първи път на 4 декември 1927 г.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар