25.03.2015 г.

Румен Иванчев е тазгодишния лауреат на литературната награда „Чудомир”

От днес до 1-ви април в Казанлък ще се проведат традиционните Чудомирови празници. Днес се навършват 125 години от рождението на Чудомир.
Начало на дните, посветени на големия български писател, художник и общественик Димитър Чорбаджийски  дават последната пътуваща изложба на твореца и спектакъла  на Камен Донев „Възгледите на  един учител за народното творчество“. 
В научната конференция, с която ще завършат Чудомировите празници на 1-ви април, ще вземе участие и племенницата на  хумориста -  Лилия Димитрова. 
Вече е ясно, че Румен Иванчев е новият лауреат на националната литературна награда „Чудомир 2015”, която се присъжда за хумористичен разказ, публикуван във в-к „Стършел”. Най-старият литературен приз в България се присъжда на Иванчев за разказа му „Адмиралът”, отпечатан в брой 3568 от 28 ноември 2014 година. 
Румен Иванчев е български писател и журналист, роден е на 16 юни 1948 г. в София. Бил е главен редактор на в. „Технически авангард“. Работил е в сп. „Наука и техника за младежта“, основател и главен редактор е на първото българско списание за научна фантастика „ФЕП“ (1987–1990). Автор е на книги с поезия, сатира и на книгите за деца „Защо?Защо?“, „Петле на покрива“, „Перко и Петьо рисуват“ и „Девет хремави планети“. Първата му стихосбирка „Сянка на река“ /1983/ е наградена в конкурса „Южна пролет“ в Хасково. Носител е и на наградата „Фарабулина“ /1993/ от Карнавала във Виареджо, Италия. От 1990 г. авторът живее и работи в Рим. Наградата ще му бъде връчена на 1 април, на финала на Чудомирови празници.

„Адмиралът” ще бъде публикуван в литературното ни списание „Шестоднев”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар