29.03.2015 г.

Нова система ще показва разписанието на градския транспорт

Нова информационна система  ще обхване 119 спирки на градския гранспорт в Стара Загора. Изграждането на интелигентна транспортна система – телематика, ще модернизира и качеството на транспортните услуги.
Това е част от дейностите на Община Стара Загора по реализацията на проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора" по Оперативна програма „Регионално развитие" на обща стойност 28 903 503 лв. Проектът включва още изграждане на въздушно-контактна мрежа, 4 токоизправителни станции, нови спирки, тролейбусно депо, 80 рампи за трудноподвижни граждани, на 8 км. велоалеи, както и доставка на 14 тролейбуса с нисък под и т.н.
Чрез въвеждането на телематиката се очаква подобряване на редовността на градския транспорт, повишаване на интереса към употребата му, подобряване на достъпа до информацията за разписанията, повишаване на сигурността на водачите и пътниците, както и снижаване на разходите за труд и поддръжка на превозните средства.
Изграждането на телематиката включва още създаване на контролен център, оборудване на 90 превозни средства с бордови устройства и инсталиране на 119 електронни информационни табла по спирките на градския транспорт.
Чрез информационната система се визуализира времето на пристигане на всяко отделно превозно средство на съответната спирка, предоставя се информация за номера на линията, направлението на маршрута, очакваното време на пристигане на спирката в минути. При необходимост чрез нея ще могат да се предават и допълнителни текстови съобщения от контролния център – като промяна на маршрута или други подобни. Тя ще дава възможност за проследяване в реално време на местоположението и движението на превозното средство спрямо разписанието. Ще позволява мониторинг и контрол на скоростта на движение, като алармира при превишаването или при напускане на определения регион на движение.

В понеделник кметът Живко Тодоров ще демонстрира пред журналисти възможностите на информационната система на спирката на северното платно на бул. „Ц.С.Велики“, до Пето основно училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар