16.03.2015 г.

Тържествено отбелязват 140 години от рождението на Кирил Христов

Проявите, посветени ни 140-годишнината от рождението на Кирил Христов, един от плеадата национални майстори на перото, дали правото на Стара Загора да се нарича Град на поетите, ще продължат цяла седмица. Това обявиха инициаторите за честването от старозагорското школо, което носи неговото име. Те са получили изцяло подкрепата на общината и областнта управа и на куп културни институти – националният литературен музей, дом „Литературна Стара Загора", драматичният театър „Гео Милев", регионалния исторически музей и др. На практика това ще бъде общоградско честване на Кирил Христов, макар че годишнината на този голям поет би трябвало да е в културния календар на общината и тя да инициатор на празника.
Изложба на рисувани портрети на поета, които са малко известни и рядко показвани, е първата проява в понеделник. Картините са дарени на старозагорския литературен музей от родственици на Кирил Христов и са от майстори на портрета и шаржа като Александър Божинов, Цветана Щилянова, Георги Савов, Димитър Караджов и др. Литературната вечер, посвета на поета, е сред най-амбициозните и любопитни прояви.
„През погледа на Симеон Радев и негови съвременници и чрез стиховете му ще се опитаме да очертаем поетичния и човешки облик на твореца", поясни авторката сценария Вилиана Манчева. В тази литературно-исторически спектакъл ще участват както професионални актьори, така и талантливи деца от училище „Кирил Христов". С помощта на регионалния исторически музей пък ще бъде възстановено исторически последното посещение на Кирил Христов в родния му град през 1938 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар