20.03.2015 г.

Седемгодишна война за униформи в Светиниколското училище

Разгорещен спор тече от няколко седмици между родителите, училищното настоятелство и ръководството в старозагорското Шесто основно училище "Свети Никола" във връзка с решение за въвеждане на униформи за всички ученици.
Голяма част от майките и бащите недоволстват, тъй като новината им е съобщена през втория срок по време на родителска среща. На нея са били показани отделните елементи на униформата, разяснени са били сроковете за закупуването й са били уведомени, че децата им няма да бъдат допускани в клас без униформа.
Според някои родители това е незаконно, според други униформата убива индивидуалността на децата, а трети не са съгласни с цените на фирмата–изпълнител, които са по-високи от пазарните. Пълният комплект е за над сто лева. Според ръководството на школото идеята е на настоятелството, макар че преди седем години, това се опитвали да прекарат и от името на администрацията на учебното заведение.
Много родители смятат, че въвеждането на униформа два месеца и половина преди края на учебната година е необяснима, наесен тя ще бъде малка на децата им и те ще трябва да купят нов комплект. Други недоволстват за това, че не са били поканени да участват в предварителна анкета "за или против" въвеждането на униформи.
Пред репортера на Радио Стара Загора Кристина Русева директорката на Шесто основно Милена Генова съобщи, че идеята е на училищното настоятелство и то работи по нея от 2011 година. Предложението е било направено от него пред училищния съвет, който го е приел.
"Не можем да изгоним ученик без униформа, ни е носим отговорност за всяко дете", коментира Генова и допълни, че никой не може да задължи учениците да уважат решението за носене на униформа.
Златина Йовчева, председател на училищното настоятелство коментира, че до момента от 860 ученици 603-ма са си купили униформата. Така е, защото преди две седмици на родителите е съобщено, че няма да има компромиси с решението. Решението за униформите е взето с абсурдното твърдение, че така децата щели да почувстват като общност и да бъдат по дисциплинирани.
По сигнал на родители във връзка със случая тече проверка в Регионалния инспекторат по образованието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар