25.03.2015 г.

Без онлайн регистрацията болниците няма да получават пари от НЗОК

60 от общо 370-те болници, които финансира здравната каса, още нямат система за онлайн регистрация на пациентите си, съобщиха от НЗОК. От 1 април новата система става задължителна и на лечебните заведения няма да се плаща за болни, приети по настоящия ред.
При прием и изписване от болница пациентите ще трябва да носят личната си карта. Данните от нея ще се вписват в единната регистрационна система. Тя ще ги обработи и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на НЗОК и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Целта на регистрационната система е повишен контрол върху хоспитализациите. Така ще се засича, ако пациентът се води приет в друго лечебно заведение.
Граждани без личен документ - новородени и деца под 14 години, ще се приемат в лечебните заведения с документ на придружител или настойник, като данните им ще се вписват ръчно в регистрационната система. За останалите пациенти, които нямат българска лична карта, ще важат временни удостоверения, издадени от МВР при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в България чужденец, разрешение за постоянно пребиваване и старите зелени паспорти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар