12.03.2015 г.

Проект осигурява близо три милиона за Долината на траките

Община Казанлък спечели нов проект за реставрация, консервация и социализация на още две гробници в Долината на траките.
Проектът е на стойност 2 млн. 914 хиляди лева и предвижда цялостна реконструкция и превръщането в атрактивни туристически обекти две от най-красивите тракийски гробници в Казанлъшко- Хелвеция и Грифоните.
Средствата за това ще се осигуряват по Норвежкия инструмент, а партньор на Община Казанлък в различните дейности е ИМ „Искра".
Проектът предвижда освен пълната реставрация и консервация на двата обекта, изграждане на защитно покритие, и хидроизолация, така и ел. инсталации, изграждане на приемна сграда, свързващ двата обекта Информационен център, свързващ двете гробници, паркинг Реставрирането на гробниците и тяхното цялостно социализиране трябва да е факта в рамките на 20 месеца, след подписването на договора за финансиране.
Храмът в могилата "Грифони" край гр. Шипка е открит на 15 август 1996 г. Смята се, че е бил изграден през V в. пр. Хр., след което в него е извършено погребение на знатен тракиец. Храмът е ограбеноще в древността.
Името „Грифони" дават откривателите на гробницата, заради изобразените над входа на предверието фигури, които приличат на глави на грифони. Грифонът е митично същество, наполовина лъв, наполовина орел. „Грифоните" са считани за най- добре изпълненият куполен строеж от тази епоха, което го отличава от останалите паметници на тракийската архитектура.
Гробница „Хелвеция" е открита от Георги Китов в сътрудничество с швейцарска фондация „Хелвеция" през 1996 г. оттам идва и името ù. Това е един от най-неразгаданите и мистични тракийски храмове, който някога са откривани. Входът на могилата е с форма, наподобяваща стилизирана женска вагина ,символ на женското начало - утробата. Предполага се, че става дума за храм, посветен на богинята Майка. „Хелвеция" е датирана от края на 5-ти и началото на 4-ти век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар