8.03.2015 г.

Без скалпел лекуват миома и уголемена простата в Болница „Тракия“

Жена на 63 и двама мъже на по 82 години бяха успешно излекувани в старозагорската Болница „Тракия“ съответно от фибром на матката и аденоми на простатната жлеза без помощта на хирургична интервенция. Пациентката е страдала от голяма миома, чието отстраняване по хирургичен път тя не е желаела. Единият от мъжете е бил с постоянен уринарен катетър и невъзможност за операция поради напредналата възраст и ред здравословни усложнения. Състоянието и на тримата пациенти в момента е отлично след извършени в Болница „Тракия“ Парк миниинвазивни манипулации за емболизация (запушване) артериите, захранващи с кръв увредените участъци на матката и съответно на простатната жлеза. Така болната тъкан некротизира и изсъхва. Миомата се свива, уголемената простата възвръща нормалния си обем и спира да расте.
Методиката изисква предварително ангиографско изследване на пациента, при което с изключителна прецизност се установява в кой точно участък трябва да се извърши емболизацията. Манипулациите в Болница „Тракия“ бяха извършени от началника на Кардиологично отделение с инвазивен сектор д-р Борислав Борисов и инвазивния кардиолог д-р Михаил Михалев под ръководството на д-р Рареш Никифор от Румъния, който е един от най-изявените специалисти в Европа в тази област.
„Още със създаването на Кардиологично отделение в Болница „Тракия“ обявихме, че ще се стремим да развиваме не само инвазивната кардиология, но и ендоваскуларните процедури“, посочи д-р Борисов. Това са всички възможни съдови интервенции, които водят до лечение на различни заболявания. Част от това лечение са емболизациите на различни артериални сегменти, чрез които може да се прекрати растеж на тумор, на аденом на простатната жлеза, на миомни възли и образувания, чернодробни тумори и метастази. Предпоставка това да се случи точно в Стара Загора е както нашето желание, така и наличната свръхмодерна апаратура, какъвто е последния модел ангиографски апарат на „Дженерал Електрик“.
Самата манипулация е много подобна на това, което хората познават като коронарография. Отново се използва пункция на артерия, през която с помощта на специален катетър се достига до артериите, които хранят с кръв миомата или простатния аденом. Емболизиращия материал се състои от множество микросфери с определен калибър, които „интелигентно“ запушват циркулацията на кръв и така спират растежа на тумора, миомното образувание или простатната жлеза.
Емболизацията на простатна жлеза е известна в света от около 10 години, но тепърва набира популярност. Най-голям опит в прилагането и имат в Португалия и Бразилия. Този вид лечение става все по-популярно в Германия, Швейцария и други страни. Самият д-р Рареш Никифор има огромен опит в прилагането на методиката при лечение на простата и миоми – над 7000 случая. Емболизацията на фиброми на матката е известна още по-отдавна.
„Методът не е отрицание на хирургичното лечение – напротив, именно гинеколози и уролози насочват към нас подходящите пациенти, след като преценят какво лечение е най-подходящо за тях“, подчертава д-р Борисов.
Емболизациите имат приложение и при ред други сериозни заболявания – например за неоперативно лечение на чернодробен тумор или карцином с метастази в черния дроб. В тези случаи емболизиращите микросфери са допълнително „натоварени“ с лекарствени вещества, които потискат растежа на тумора. Подобни интервенции са доста сложни и изискват добра колаборация с онколози и чернодробни хирурзи - като ръководителя на хирургичната клиника в Болница „Тракия“ Парк доц. д-р Александър Юлиянов FACS.
Консултантът д-р Никифор заяви, че е впечатлен от възможностите на Болница „Тракия“ и постоянния процес на въвеждане на иновации. Предстои лекари от високотехнологичната болница да проведат работна среща в специализираната клиника на д-р Никифор в Букурещ, както и нови визити на румънски лекари в Болница „Тракия“ за пациенти с тумори на черния дроб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар