8.08.2013 г.

Млади, успешни и „отворени” работят като организатори на протести

Вече ми омръзнаха нескончаемите повторения при репортажите за протестите. Да, разбрах, че те са млади красиви, успешни и… отворени. Не казвам, че няма необходимост от граждански натиск върху управляващите, защото в противен случай те съвсем се разпасват. Това, което не ми е ясно е какво искат организаторите на поредната „Нежна революция”? Те твърдят, че не искат да влизат в политиката, но това значи, че щом смятат Орешарски за главното зло, и няма да се впускат в борбата за власт, те вършат работата на някой друг! Кой? Ето с какво са известни някои от най-активните организатори на шествията и митингите в „триъгълника на властта”:
Изглежда 14 е любимото число на Асен Генов - блогърът, който на 14 юни инициира протестите срещу решението на парламента да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Генов е и учредител на Фондация 14-ти януари, която бе сред организаторите на зелените протести на Орлов мост. 
Ако си спомняте, Българският хелзински комитет награди Протестиращия на Орлов мост. Протестите бяха излъчвани директно от блогъра Асен Генов чрез u-stream. Същият е администратор на групата „Окупирай Орлов мост” във Фейсбук, един от създателите на „Гневни млади хора”, създател на прочутия Бойкометър в Politikat.net.
„Сърдитите (гневните) млади хора” е проект на PIA News Agency, който се реализира в партньорство с Институт за развитие на публичната среда и Фондация "„14 януари”.
В сайта на Института за развитие на публичната среда може да се види, че Институтът обединява усилията на лица с богат практически и теорeтичен опит в областта на публичната администрация, местното самоуправление и гражданското участие. Институтът притежава експертиза в областта на административната дейност, практиките и политиките на местно и регионално ниво
Кои са партньорите на Института за развитие на публичната среда?
На първо място е Фондация „Институт Отворено общество”. 
Другият партньор на Гневни млади хора е Фондация „14-ти януари”, тя самата създадена от Генов. На сайта вляво можем да видим кой й плаща: Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Познайте кои са създателите на въпросния тръст? Зная, че вече започва да ви писва, но тук нещата стават много сериозни. Както е написано в сайта, Тръстът е създаден от група частни американски фондации, а именно: Атлантик филантропис, Фондация „Чарлз Стюърт Мот”, „Фондацията Форд, Джърман Маршал Фонд - САЩ”, Институт „Отворено общество” и „Братя Рокфелер Фонд”. Тръстът смята да разпредели до края на 2012 година 75 милиона долара за своите цели.
Няма спор, трябва да се гордеем, че Форд, Сорос и Рокфелер така живо се интересуват от нашата малка страна, но не по-малко интересни са и другите три фондации.
Специално внимание трябва да обърнем на Джърман Маршал Фонд, особено на програмата й Marshall Memorial Fellowship. Относно въпросната програма на американския фонд, четем: "Основната цел на стипендиантската програма е да идентифицира и подкрепя настоящи и бъдещи лидери" - икономически, финансови и политически. Имат си и специално отделени средства за България. 
Продължаваме с американските Неправителствени организации.
На сайта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа откриваме три годишни отчета. За съжаление, липсват тези за 2011-та и 2012-та - прочутата година, до края на която са раздали 75 милиона долара. През 2009-та са финансирали Фондация „14-ти януари с 38 000 долара, но наред с тях са финансирали: Българския хелзинкски комитет, Център за либерални стратегии, Институт „Отворено общество”, Института за пазарна икономика, Фондация „Капитал” и т.н.
Какви идеологии разпространява въпросния Тръст?
Генов и Константин Павлов-Комитата в интервю пред в-к Преса от 13-ти август 2012 г. казват, че Фондация „14-ти януари” е получила още две финансирания - едно от Институт „Отворено общество”, а другото отново от Тръста за гражданско общество. Пак там казват, че точно Тръстът ги е посъветвал да създадат Фондацията, тъй като без такава няма как да им платят. 
Стойността на второто финансиране от Тръста е 80 000 долара. Значи дотук са получили само от Тръста 120 хиляди долара - за 2 години съществуване!
Допълнително Тръстът изплаща 75 000 долара по програмата „Кибер-активизъм” на Института за развитие на публичната среда! - http://www.ceetrust.org/grant/734/
Най-интересното е, че Фондация „14-ти януари” получава десетки хиляди долари „за борба за повече прозрачност”, но на сайта й не са публикувани собствените й отчети!
Откриваме Генов и като администратор на „Томатина” във Фейсбук - групата, която се опита да превърне в кумир Босия и да организира протести на гражданското общество. В същото време Босия пред микрофона на Гневни млади хора започна да обяснява как се готви да ни представя идеите на прочутия неолиберал Вацлав Клаус.
Време е да се обърнем към гражданското общество: Смятате ли, че гласът ни може да бъде Фондация, финансирана от самите идеолози на съществуващата система?
Ако позволим подобно нещо, се опорочава самото гражданско движение, да не говорим, че доникъде няма да стигнем. „Промените” и „критиките” ще бъдат само за парлама, а същността на системата и корените на проблемите ще си останат. Днес излизаме с искания за по-голямо участие в политическия процес. 
Време е да докажем, че не ни липсва способност да видим отвъд красивите думи за свобода и демокрация и да решим заедно какви икономически промени ще помогнат на обществото да се измъкне от дупката. Нека не се лъжем от някои хубави каузи, които биват подкрепяни от добре под-платени организации.
Днес проблемите се представят като „политически” от хора като Асен Генов, Николай Колев-Босия, Евгений Дайнов, Огнян Минчев и подобни на тях, но те са чисто икономически. Достатъчно е да видим, че не предлагат никаква промяна на икономическата система, а продължават да припяват, че „комунизмът е виновен” и „свободен пазар всъщност няма у нас”
Ясен Атанасов е роден е на 4 март 1971 г. в София. Завършва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализира философия и история на изкуството в Милано и културен мениджмънт в Париж. Понастоящем е редовен докторант във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Публикувал е журналистически материали, социални, политически и културологични анализи, художествени текстове и преводи във водещите български издания.
Ясен Атанасов е сред основателите на литературното списание „Ах, Мария“. Бил е водещ редактор на колекциите от книги „Америка ХХ“ и „Елит“ на издателство „Парадокс“. Заедно с Румен Баросов създава Фондация за българска литература. Драматург на танц-театър проекта „Линч“ на Мила Искренова.
Сценарист и режисьор на документалния филм „Приказки от брат Вим“ (TV7), посветен на култовия немски режисьор Вим Вендерс, официална селекция на фестивала „Златната ракла“’2007
През 2000 г. е куратор на феста „Поезия — пърформънс & електронен авангард“, впоследствие преименуван на София: Поетики. От 2008 г. Ясен Атанасов е артистичен директор на феста София: Поетики. Феста се финансира от…познайте кой – от Отворено общество.
Коя е пък Жюстин Томс? Ето какво пише в личния и блог:
Казвам се Жюстин Томс и това не е псевдоним, а истинското ми име.
Българка от арменски произход, ако се чудите защо се казвам така.
Занимавам се с онлайн медии и онлайн маркетинг от края на 90-те. Преподавам, пиша статии и книги по темата. Децата, децата и компютрите, Интернет и уеб като цяло, развитието на уеб в бг, зелено - това са моите теми. Иначе обичам кафе, с приятели, на открито и игрите с децата си. :):)
Тя също работи по проекти – млада, успешна и отворена е. Така, че тези могат да си позволят да се отдадат само на каузата, защото за насъщния няма защо да мислят… Или по-скоро, те вече са го измислили… Ето и едно нейно поетично произведение, сами си отговорете какви са неговите достойнство…

Внезапното проникване
Бе такова за двете страни
Внезапно
В дъжд от мейлове и есемеси
Като на игра
Смело
Агресивно
Брутално
Изразено желание
Сексуално
Зад което
С (ултра) къса коса
Една (псевдо) невинна душа
Търси спасение
От своята самота
И вълнение
Способно само
Да бъде възкресено
От другата (с дългата коса) душа
(също толкова псевдо) невинна
широкоформатна (с огромни платна)
контрастна, плътна,
пълна с цветове


Това е от Жюстин Томс - майка на 3 деца, управител на няколко сайта и преподавател в НБУ.
Всичко това ми прилича на дежа вю - на едни други протести в родния ми град, един човек водеше шествието и биеше тъпана. После стана депутат и построи един от моловете...
Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар