Това е книга за любовта и истинските житейски ценности. За
романтичните тайни на жителите на старинно тосканско селце, за любовта към
древната Тоскана, към гроздобера, към дружелюбните църковни камбани,
италианската история, обичаи и кухня.
Книгата проследява една година от живота на семейството на
Марлена и нейния съпруг. Този път авторката ни пренася в едно от най-красивите
кътчета на земята – италианската провинция Тоскана.
Привлечени от ритмите на селския живот двамата решават да
напуснат Венеция и да се преместят в живописно тосканско селце. Те се
установяват сред двеста жители, древни маслинови горички и горещи етруски
извори. На това парче земя, където се срещат Тоскана, Умбрия и Лацио, има
изобилие от неща, които подхранват двете страсти на де Бласи – храната и
любовта. Ставаме спътници на двамата, докато участват в гроздобер, събират
кестени, тършуват за диви гъби и се катерят по дървета през мразовития
декември, за да берат маслини една по една. Обичайните им занимания не са много
по-различни от заниманията на селяните преди векове.
Марлена и съпруга й Фернандо се сприятеляват с Барлоцо,
самозван вожд на селото, който е романтично увлечен по Флориана. Увлекателните
му разкази отвеждат де Бласи още по-дълбоко в душата на Тоскана. Заедно
посещават свещени празненства и опитват току-що пресован зехтин, поръсен върху
препечен селски хляб, хапват тиквени цветове, панирани и изпържени в много
мазнина, а после поръсени с разтворена във вода морска сол. В казан, поставен
върху жар, задушават фасул в червено вино, а в пепелта на тяхната камина цяла
нощ къкри яхния от глиган. Барлоцо им споделя своите познания в италианските
земеделски традиции, древни лековити рецепти, води ги при умели готвачи, но има
тайни, които не споделя и една от тях е свързана с красивата Флориана, чиято
болест учи Марлена, че щастието наистина е въпрос на избор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар