9.08.2013 г.

За 200 милиона правят реконструкция на Стара Загора

Новата спортна зала в СОУ "Иван Вазов" е почти готова
Община Стара Загора изпълнява широкомащабна програма за ремонтни и възстановителни дейности, и благоустрояване на градската среда. Основното финансиране за близо 200 млн.лв. е по спечелени европейски проекти, но се инвестират и средства от капиталовата програма на общинския бюджет, в която основен приоритет е реализирането на всички ремонтни дейности и изграждането на нови детски заведения.
Днес приключва изкърпването и започва полагането на асфалт на южното платно на ремонтирания участък от бул. „Цар Симеон Велики” - от бул. „Св.П.Евтимий“ до бул.„Крайречен” на запад. Обновени са тротоарните настилки, поставя се ново енергоспестяващо улично осветление, постепенно се подменя старото и на други централни улици. С нови металхалогенни лампи е осветен бул. „Хр. Ботев“, който ще се ремонтира основно, заедно с бул. „Ген. Столетов“.
Общо 70 000 кв. м. тротоарни настилки са подменени досега от началото на изпълнението на инвестиционната програма на Община Стара Загора за рехабилитацията на основните улици. С изпълнението на проекта „Зелена и достъпна градска среда“, което предстои, до м.ноември се предвижда да станат 100 000 кв.м. – съобщи зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов. Целият проект обхваща ремонти на 3 основни улици и 22 междублокови пространства. Реализират се проекти за саниране, енергоефективни мерки и цялостни ремонти на детски градини, училища и ясли. Изпълнението вече е възложено, но има една-две обществени поръчки за 12-та Детска градина, както и за покрива на Детската млечна кухня, които са в процес на процедура, обясни  ресорният зам.-кмет.
На стойност 137 хил.лв е пълната рехабилитация на градинката, популярна като „Пингвините“. В момента се извършва ново ВиК захранване за фонтана и чешмичката, ще бъдат поставени нови 17 осветителни тела, а градинките ще бъдат подвигнати на 40 см. от земята, като се оформят места за сядане на стените им. Новите павилиони за цветя ще бъдат поставени в западния й край, ще бъде запазена и романтичната фигура на двата пингвина, дали името на градинката.
В ход е стратегия на общинската администрация на кмета Живко Тодоров за изпълнение на цялостни проекти за ремонт, рехабилитация и обновление на улици, паркове и градини. Предстои в скоро време ефектът да се види, твърди зам.-кметът. Според него стремежа на общинското ръководство е да реагира на всички подадени от гражданите сигнали.
Освен ремонтно-възстановителните дейности, общината стартира изпълнението на Воден проект за 33 млн.лв., тече подготовка за подписването на Акт-2 и строителният консорциум ще започне строително-монтажните дейности.
На 12 август ще бъдат отворени ценовите оферти за избор на изпълнител на проекта за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци на стойност 52 млн. лв. Други европейски проекти в процес на изпълнение са културният проект, Центровете за настаняване на деца от семеен тип, Онкодиспансера, Общностния център за ранно детско развитие с новата детска градина.
По програма „Джесика“ върви основна реконструкция на градския пазар, която се движи по график и той трябва да бъде готов до началото на октомври. Продължава и работата по проекта за възстановяване на Античния форум. Мостовото съоръжение е готово, довършват се рехабилитацията по Декуманус максимус, Западната порта и античните зидове. Паветата на римските мозайки на бул. „Ген. Столетов“ ще бъдат възстановени, ще се извърши рехабилитация на самото  помещение. Като цяло обектът „Античен форум“ ще бъде изпълнен в срок, съобщи още инж.Калоянов.
Пред завършване е новата спортна зала в двора на СОУ „Ив. Вазов“. В момента се монтират трибуните за зрители, полагат се и подовите настилки. Работи се и по откритата спортна площадка зад централна поща. Построени са 7 нови сертифицирани за безопасност детски площадки в Стара Загора, оборудвани с модерни , качествени уреди, застлани с ударопоглъщаща настилка и обособени с огради . Желанието на кмета Живко Тодоров е до края на годината площадките да се удвоят, като ще се инвестират средства от собствените приходи на общинския бюджет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар