23.08.2013 г.

Министерство и община забравиха за домовете на старозагорските поети

Домът, където е преминало сираческото детство на големия поет Николай Лилиев в родната му Стара Загора е потънал в бурени, а от десетилетия ръждив катинар заключва входната врата.
Сградата на улица „П.Парчевич” е обявена на паметник на културата от национално значение, отговорност за нея е на Министерството на културата. На няколко пъти през годините общинската администрация в Града на липите е настоявала да й бъде прехвърлена, но срещала категоричен отказ.
От средата на 90-те години на миналия ХХ век тя е заключена и поради липса на средства постепенно се руши. За миналото й предназначение подсказва единствено табелата „Редакция на списание Участие”, което е прекратило съществуването си преди повече от два кметски мандата.
Сходно е състоянието и на родния дом на другия голям старозагорски поет Веселин Ханчев. След 1990 година сградата е извадена от списъка на културно-историческите паметници, а собствениците й са я продали на частна фирма с чуждестранно участие. От няколко години има проект, предвиждащ събарянето й и издигане на четириетажна жилищна кооперация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар