2.08.2013 г.

30 музикални филма показват на фестивала във Велинград

В сряда във Велинград се открива Трети международен фестивал на музикалния филм на името на оперната легенда Николай Гяуров. В рамките на седем дни ще бъдат показани над 30 музикални филми, 6 музикални клипа, 2 живи предавания по видеоконферентна връзка, специална детска музикална програма. Всяка вечер на площада на откритата лятна сцена ще бъдат показвани разнообразни музикални прожекции. Откриването е със знаменития оперен спектакъл от Арена ди Верона "Набуко" с незабравимата Гена Димитрова в ролята на Абигейл, с Димитър Петков като Закария и плеяда оперни величия под акомпанимента на оркестъра и хора на Арена ди Верона, както и на балетната му трупа. Постановката е предоставена любезно от Италианския културен институт. Следват рок операта "Исус Христос Суперстар", "Танците на Стария Пловдив" с ансамбъл "Тракия" и "Ай да идем" с юбилеен концерт на ансамбъл "Пирин", "Към балетния Олимп", "Мамма миа", мюзикъл по песни на АББА, "Питър Пан" и редица други.
Тази година фестивалът ще отбележи годишнините на "Софийски солисти" и на училището по фолклорни изкуства в Котел, ще запознае зрителите с младите таланти от конкурса "Панчо Владигеров" и балетния конкурс във Варна, ще се докосне до живите филмови портрети на Калинка Сгурова и Николина Чакърдъкова.
В специализираната музикална програма за деца те на живо от Чикаго ще контактуват с връстниците си от Детско студио "Телевизионери", които ще интервюират тамошните българчета, участващи в Първия детски фолклорен фестивал "Чикаго 2013". Пак на живо, само че от Канада, великолепната българска цигуларка Елмира Дърварова, първата и единствена досега жена концертмайстор на Метрополитен опера в Ню Йорк ще разкаже спомените си за творческата работа с Николай Гяуров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар