22.08.2013 г.

„Глинописецът” е книга за Месопотамия, която доказва, че под слънцето няма нищо ново

Роман на Лоренсо Медиано излиза у нас. "Глинописецът" е в превод от испански на Свидна Михайлова. Авторът създава цялостна картина на живота в Месопотамия - бит, градоустройство, география, власт, умело вплетени в разказа на главните герои.
"Глинописецът" е разказ за един свят, който макар да е отдалечен назад във времето, поставя универсални и твърде актуални въпроси. Жаждата за власт, политическите интриги и любовните сблъсъци са поставяли отпечатъците си върху обществото, което ни е завещало едно от най-ценните наследства в историята на човечеството – писмеността, мощно оръжие, способно да преобрази истината... или да я изтрие от паметта на хората.
Самият автор е лекар и писател, роден в Сарагоса през 1959 г. Работил е като инструктор по оцеляване и е автор на първата книга на тази тема, издадена в Испания – Оцеляване в природата (1983).
Пътят му като писател започва през 1998 г. със "Скреж по раменете" (La escarcha sobre los hombros), последвана от "Разкази за невъзможната любов" (Cuentos del amor imposible) и историческия роман "Забравените от Филипините" (Los olvidados de Filipinas), изграден върху реални факти.
"Тайната на богинята" (El secreto de la diosa, Grijalbo, 2003) – първият му роман, посветен на праисторията, По следите на червения мъж (Tras la huella del hombre rojo, Grijalbo, 2005) и "Духът на житото" (El espíritu del trigo, Grijalbo, 2007) му отреждат почетно място в жанра на съвременния испански исторически роман.
Сравняват стила му с този на Артуро Перес-Реверте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар