23.08.2013 г.

„Един по един” е новото заглавие на „Ера”

От понеделник на книжния пазар е неговия криминален роман „Един по един”, от каталога на новите заглавия на издателство „Ера”. Авторът Крис Картър има четири книги – „Хамелеонът се завръща”, „Екзекуторът”, „Хищникът” и „Скулптора“. Още с публикуването на дебютния си роман, писателят заема първо място в класациите за най-продавани книги във Великобритания, САЩ, Германия, Русия и Италия. Романите му са преведени на над 15 езика.
Крис Картър е роден в Бразилия. Учил е психология и престъпно поведение в Мичиганския университет. Като член на екипа по криминална психология към Главната прокуратура на Мичиган е разпитвал и изучавал много престъпници, включително серийни и масови убийци с доживотни присъди. Крис Картър заминава за Лос Анджелис в началото на деветдесетте години на миналия век, десет години работи като китарист в рокгрупи и после се отказва от музикалния бизнес, за да се отдаде на писане. Сега живее в Лондон и е признат за един от десетте най-продавани писатели според "Сънди Таймс".
Един куршум в тила в стил екзекуция. Мнозина смятат, че това е много мъчителен начин да умреш. Истината обаче е друга. Не е мъчителен, поне за жертвата.
С тези мисли Робърт Хънтър разглежда фотографии от пресен случай на убийство, когато е прекъснат от телефонен звън. Спокоен мъжки глас настоява Хънтър да потърси конкретен интернет адрес. На екрана се появява зловеща картина. Сайтът предава случващото се на живо. Робърт е принуден да вземе непосилно решение. Няколко минути по-късно един човешки живот е отнет по изумително жесток начин. А за убиеца това сякаш е игра. Хънтър е убеден, че за това се изисква ниво на безразличие и безчувственост към обичайните човешки емоции, което малко хора могат да постигнат. А този човек определено е един от тях.
Потресени, полицаите в екип с ФБР безрезултатно се опитват да проследят по електронен път първоизточника на този кошмар. Но убиецът не е аматьор и умело въвлича Хънтър в демоничната си игра.
Следват още анонимни обаждания. Още адреси. Още набелязани жертви, за които куршум в тила е само избавление.
Още с първия си роман „Хамелеонът се завръща“ Крис Картър влезе в лигата на големите криминални автори. И в „Един по един“ Крис Картър остава верен на динамичния си характерен стил и залага на печелившата формула – скоростно темпо на разказа и напълно неочаквана развръзка. Авторът умело съчетава в едно динамиката на Майкъл Конъли и гениалния престъпник, излязъл сякаш от роман на Джефри Дивър.
В „Един по един“ Крис Картър отново среща читателите със специалиста по психология на криминалното поведение и един от най-добрите детективи в лосанджелиската полиция – Робърт Хънтър. Той остава сирак на седемгодишна възраст. Изключително интелигентен, Хънтър успява да защити докторантура по анализ на криминалното поведение, когато е едва на двайсет и три години. По-късно ФБР използва докторската му работа като учебник. Робърт страда от безсъние и е страстен любител на малцовото шотландско уиски. Предпочел работата в полицията пред кариерата във ФБР, Хънтър разследва само серийни, изключително жестоки убийства, които изискват експертно мнение. Но най-любопитното е, че в образа на главния персонаж могат да бъдат открити доста черти от характера на самия автор.
За достоверността и автентичността на сюжетите и персонажите си, Картър черпи от личния си професионален опит като криминален психолог. Затова никак не е случайно, че романите му успяват да изкушат нови фенове и да предизвикат интерес сред верните почитатели на иначе пренаселения криминален жанр. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар