5.08.2013 г.

Евреи критикуват турнето на Роджър Уотър

Роджър Уотърс се забърка в поредния антисемитски скандал. Легендарният музикант, който ще покаже на 30 август на стадион "В. Левски" мегаспектакъла си "Стената", обра критики с шоуто си в Белгия. Причината е, че е окичил еврейския символ, звездата на Давид, на емблематичното гигантско летящо прасе, използвано от години като реквизит на The Wall Live и което бива унищожавано от публиката в края на шоуто. Това е и поводът за новата вълна от критики срещу 69-годишния музикант. Сигналът тръгва от фен на Роджърс - евреин, живеещ в Белгия, който станал свидетел на шоуто. Той записал изпълнението на телефона си и сигнализирал в. Israeli Daily. След това историята е подета от равин Ейбрахам Купър, един от ръководителите на Центъра на Саймън Визентал за толерантност и както самият Роджър го нарече по-късно "винаги бдящият".
"С тази отвратителна проява Роджър Уотърс декларира посланието си кристално ясно - забравете за Израел, какво значение има мирът в Близкия изток. Уотърс открито мрази евреите. Това видео е, меко казано, шокиращо. Единствените, които би трябвало да адмирират посланието на този фанатик, са членовете на Мюсюлманското братство", заявява Купър в писмо.
Уотърс, естествено, нямаше как да замълчи и побърза да отговори на равина с отворено писмо, което публикува на официалната си страница във Facebook. Ето какво казва създателят на "Пинк флойд" (със съкращения):
"Появиха се някои коментари в интернет за шоуто The Wall в Белгия, на които чувствам, че трябва да отговоря. Бих могъл да пренебрегна подобни атаки, но обвиненията на равин Купър са толкова диви и фанатизирани, че изискват отговор", започва Уотърс и продължава: "Скъпи Ейбрахам Купър, смятам, че вашият изблик е провокаторски и безполезен, и бих предположил, че той само може да попречи на напредъка към мир и разбирателство между хората. Също така за мен лично е изключително обидно, че ме обвинявате, че съм "антисемит", че мразя евреите и че съм "нацистки симпатизант." Искам да отбележа три конкретни неща. Първо употребата ви на прилагателното "антисемит". Искам да ви припомня съобщението на Американската Лига срещу клеветата (Anti-Defamation League - ADL), чиято цел е да защитава еврейския народ и юдаизма от атаки. Лигата наскоро се произнесе: "Въпреки че ние искаме господин Уотърс да избягва използването на звездата на Давид, все пак смятаме, че в това няма антисемитски умисъл." Трябва да отбележа и това, че в шоуто се използват още разпятие, полумесец и звезда, сърп и чук, логото на петролната компания "Шел", подписът на "Макдоналдс", знакът за долара и логото на "Мерцедес". Второто обвинение - че мразя евреите. Имам много близки приятели евреи, за един от които е интересно, че е племенник на покойния Симон Визентал (известният "Ловецът на нацисти"). Горд съм с тази връзка. Симон беше велик човек. Също така имам двама внуци, които обичам повече от живота си. Тяхната майка, моята снаха, е еврейка, така че те са евреи."
Уотърс обсъжда в отвореното си писмо и третото обвинение към него, че е "нацистки симпатизант." "Не само, че баща ми, лейтенант Ерик Флетчер Уотърс, умира в Италия на 18 февруари, 1944, докато се бори с нацистите, но аз съм отгледан в следвоенна Англия. Там получих най-задълбоченото обучение за нацизма и на мен не ми бяха спестени ужасяващите подробности за престъпленията, извършени в името на тази най-отвратителна идеология. Спомням си две приятелки на майка ми, Клодет и Мария, спомням си техните татуировки, те бяха оцелели, две от щастливците. Шоуто The Wall, което вие така неубедително атакувате, е много неща. То е многозначително, животоутвърждаващо, вселенско, хуманно, любящо, антивоенно, антиколониално, за универсалното право на закона, пролиберално, подкрепя сътрудничество, диалога, мира, антиавторитарно, антифашистко, антидогматично, срещу апартейда, интернационално, музикално и сатирично."
Отговорът на Уотърс е събрал почти осем хиляди харесвания и над 2500 споделяния. Много от феновете на "Пинк флойд" го подкрепиха в мнението му.
Роджър Уотърс не за първи път си навлича критика заради политическите си убеждения. Той отправяше директни послания срещу нехуманните, според него, действия на Израел спрямо Палестина. Преди четири месеца музикантът призова за културен бойкот на Израел заради отношението към палестинците в страната и в окупираните територии. Коментарът му беше широко отразен и шумно дискутиран. Още тогава, при това не за първи път, основателят на "Пинк флойд" бе обвинен в антисемитизъм. Същото се случи и през 2010-та по време на турнето за 30-годишнината на легендарния албум The Wallна "Пинк флойд". По време на изпълнението на песента Goodbye Blue Sky на екраните на сцената течеше анимация, в която бойни самолети хвърляха от въздуха не бомби, а символи - звездата на Давид и американския долар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар