6.08.2013 г.

Уникална римска мозайка откриха археолози в Стара Загора

Многоцветна римска мозайка откриха археолози от Регионален исторически музей - Стара Загора. Тя е покривала пода на обществената баня, или така наречените терми на античния град Августа Траяна, и датира от края на 2-ри или началото на 3-ти век. Площта, която заема фигуралната мозайка, е над 200 кв.м. До момента са проучени 40 кв.м.
В централната част са изобразени геометрични фигури, а по края има разнообразни елементи, като Соломоновия възел, старинен съд за вино, елхички и други. Мозайката, която се намира в центъра на Стара Загора, зад Античния форум Августа Траяна, е уникална се само с това, че е най-голямата, откривана досега по нашите земи.
В обществена баня мозайка досега не е откривана. Намира се във вестибюла на градските терми на Августа Траяна и вероятно цялото помещение е било застлано с грамаден мозаичен под, обясни Димитър Янков, археолог в Регионален исторически музей - Стара Загора.
Мащабите и архитектурата на градските терми на Августа Траяна говорят за богатството и икономическото развитие на античния град. В термите е имало мраморна украса и стенописна мазилка, каза още Димитър Янков.
Мозайката на места е разрушена, най-вероятно от по-късно построената върху нея раннохристиянска базилика, и ще бъде реставрирана със съвременни методи. Идеята ни е да се консервира да бъде експонирана на място, като част от комплекса на Античния форум, съобщи Ренета Караманова, реставратор в Регионален исторически музей - Стара Загора.
Разкопките се финансират от Община Стара Загора и ще приключат до края на август, когато ще бъде проучена цялата мозайка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар