19.01.2016 г.

Ремонтират напролет банята в Ягода

През април тази година започва ремонт на покрива на емблематичната сграда на банята в село Ягода, община Мъглиж. Близо 300 000 лева ще бъдат инвестирани за възстановяването му.  До края на месец февруари или началото на месец март проектът за възстановяването на покрива ще бъде готов, за да  започне работата по него. Има готов проект за възстановяване на водопровода за минералната вода, заяви заместник- кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.
Ремонтът на банята е съгласуван с Министерството на културата, тъй като тя е паметник на културата от местно значение и е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов. Той  е създал едни от най-красивите сгради в Старозагорска област.

Архитект Христо Димов е роден на 22.11.1890 г. в с. Яйканлий дн. Дъбово, Старозагорско. След завършването на гимназия заминава за Прага, където следва архитектура. Прекъсва на два пъти обучението си, за да участва във войните за национално обединение – 1912-1913 и 1915-1918 г. През време на Първата световна война служи във ІІ-ра армия, 2-ри гаубичен полк, 5-та батарея и ІІІ-та артилерийска бригада на 3-та дивизия, 5-та гаубична батарея на фронта в Македония като санитарен канонир. Носител е на войнишкия "Кръст за храброст".
През 1921 г. завършва с отличие Чешката държавна политехника в Прага. След завръщането си в България се установява в Стара Загора и е назначен за началник на архитектурна служба към Областното инженерство в Стара Загора.

Проектантската дейност на арх. Димов е богата и продължава почти до края на неговия живот. Проектира много частни и обществени сгради. Проектант е на Минералните бани в Ягода, Овощник и Кортен. Хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора прогимназия «Петко Рачев Славейков»- днес Средно общообразователно училище „Максим Горки”, Първа прогимназия „Николаки Стоилов”- днес СОУ „Васил Левски”- Стара Загора. След построяването на тези две големи училища през 30- те години на миналия век проблема с училищната база в Стара Загора е почти напълно разрешен до края на 60 – те години на ХХ век. Проектира училищните сгради в селата Калитиново, Крива круша, Зимница, Преславен, Караново, Ветрен, Средногорово, Градина, Горно Паничерево, Долно Сахране, Елхово, Едрево, Могила, Ястребово, Шаново, Ягода, Николаево. По негов проект са построени Бактериологичният институт и затворът в Стара Загора. Проектант е на църквите в Ягода, Медникарово, Казанка, Богомилово и Събрано – Старозагорско. Читалищните сгради в Енина, Дъбово, Шаново, Хаджидимитрово. Хотелите на Старозагорките минерални бани, Ягода, Чирпан и гара Гълъбово, Ловният дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“ в Казанлък, общинските сгради в Шипка, Николаево, Гълъбово, Богомилово и Загорци. Благодарение на неговите изключителни архитектурни умения построените обществени сгради променят облика на много селища в региона. За дългогодишната си проектантска дейност архитект Христо Димов е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен, орден “За гражданска заслуга” I степен и орден „Народна република България" II степен. Баща е на известния старозагорски лекар д-р Любка Димова. Умира на 14 март 1983 г. в Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар